open-navfaktor-logo
search
MUP izdao rješenje
Mural Ratka Mladića u Beogradu neće biti uklonjen: "Vulin zabranio okupljanje"
Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je danas od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije primila rješenje o zabrani skupa prijavljenog za utorak 9. novembra u okviru kojeg je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu.
05.11.2021. u 21:06
get url
text

- Zabrana našeg skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vrijeme, umjesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična djela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama – navode u saopćenju iz Inicijative.

Kazali su da je uklanjanje murala iskoordinirano zajedno sa stambenom zajednicom, a na osnovu rješenja o uklanjanju koje je izdala komunalna policija.

- Inicijativa mladih za ljudska prava je preuzela odgovornost da pomogne u tehničkom uklanjanju murala i pozove ljude slobodarskog duha da se zajedno usprotivimo ratnim zločincima u javnom prostoru. Uprkos tome, u obrazloženju zabrane skupa navodi se da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”. Ovakvo obrazloženje razumijemo kao gušenje svakog oblika javnog okupljanja koji je jasno protiv mržnje, koje samim tim otvara put nekažnjivosti i slobodu terora za ekstremističke grupe – kazali su organizatori, te dodali:

- Ovog puta je jasno da je uklanjanje murala Ratku Mladiću pogodilo u srce tame vlasti, pitanje odnosa prema ratnim zločinima, pa je mehanizam zabrane usmjeren ne prema huliganima nego prema antifašistima. Država je sačuvala mural Ratka Mladića.

VEZANI TEKST - Uklanja se mural Ratku Mladiću u Beogradu, Kandić pozvala Vulina da brani svog "heroja"

Inicijativa će u najskorijem roku podnijeti žalbu na ovu zabranu, te kako navode, očekuju da će u narednim mjesecima ili godinama dobiti potvrdu da je zabrana uklanjanja bila protuzakonita.

Aktivistica Nataša Kandić na svom je Twitter profilu poručila da je skup na kojem je mural trebao biti izbrisan zabranio ministar Aleksandar Vulin.

- MUP Srbije (čitaj ministar Vulin) u odbrani Ratka Mladića poništio rješenje komunalne policije da se sa zgrade ukloni mural. To je ohrabrenje i podrška za hiljadu novih murala ratanim zločincima. Besramna vlast - napisala je Kandić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.