"Muškarci ne plaču" reditelja Alena Drljevića od sutra u bh. kinima

Objavljeno: 15.11.17 u 11:16

Nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary, gdje je osvojio nagradu Cine Europa i Specijalnu nagradu žirija, te bh. premijere na Sarajevo Film Festivalu, dugometražni prvijenac reditelja Alena Drljevića "Muškarci ne plaču" od 16. novembra kreće u redovnu kino distribuciju u BiH.

Film je pobrao odlične kritike, pa se očekuje velika posjećenost u kinima
Film je pobrao odlične kritike, pa se očekuje velika posjećenost u kinima

Autori scenarija su Alen Drljević i Zoran Solomun, a producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, a direktor fotografije je Erol Zubčević.

Kako se navodi u saopćenju, brojne pozitivne reakcije i mišljenja kritičara ovaj film ocjenjuju kao jedan od najboljih domaćih filmskih ostvarenja, što svakako potvrđuje i njegova bh. kandidatura za Oskara.

Neobična dimenzija filma je to što u njemu nema glavnog lika, već je podjednako nosi grupa izvrsnih glumaca kao što su: Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo, Boris Ler, Sebastian Cavazza, Ivo Gregurević, Izudin Bajrović i Jasna Đuričić, navodi se u saopćenju organizatora.

Film je nastao na osnovu stvarnih događaja, komunikacije koja je nakon rata uspostavljena među bivšim pripadnicima različitih zaraćenih vojski na prostorima bivše Jugoslavije.

"Muškarci ne plaču" će biti prikazan u kinima u Sarajevu (Cinema City), Banjoj Luci (Multipleks Palas), Zenici (Multiplex Ekran), Mostaru (CineStar Cinemas), Bihaću (CineStar Cinemas), Tuzli (CineStar Cinemas) i Prijedoru (Kino Kozara).