- Nakon što smo mu se u aprilu obratili dopisom sa molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih nacrtom budžeta KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do septembra razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva. U međuvremenu smo blagovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno šta je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su nacrtom budžeta KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uslovima dodijelio. Također, ostaju nejasni kriteriji po kojima su projekti za koje je novac dodijeljen relevantniji za kulturu u KS od Muzeja ratnog djetinjstva, posebno projekti javnosti nepoznatih udruženja, projekti mnogih privatnih firmi koje do sada nisu djelovale u kulturi, te projekti realizirani van Kantona Sarajevo – navode iz Muzeja.

Povodom ovih prozivki, Ministarstvo je uputilo saopćenje za javnost u kojem, između ostalog, ističu da je direktor Muzeja Jasminko Halilović sebi propisao plaću u iznosu od 5.521 KM, a izvršenoj direktorici Muzeja 5.175 KM.

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Muzej ratnog djetinstva je registrovan kao udruženje i kao takav aplicira za budžetska sredstva. Ne smije pri tom ni po kom osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrovana u Kantonu Sarajevo.

Prema novim principima pravljenja budžeta, s ciljem da se osigura ravnopravni tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u budžetu, već je stavka za sva udruženja zbirna. Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama.

Muzej je aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu.

Iz platne liste (u prilogu) proizlazi da direktor Muzeja ima plaću više od 5.500 KM, dok izvšna direktorica - od 5.175 KM. 3.900 KM iznosi plaća direktorice za razvoj i projekte. Radi se o plaćama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plaća uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima sa prostora našeg kantona.

Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plaća, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istom.

Budžetska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja u Kantonu Sarajevo, te ne trebaju biti isključivo izvor primanja za direktore. Ovo je stav resornog ministarstva i provodit ćemo ga doslijedno prema svim institucijama kulture i sporta.