open-navfaktor-logo
search
Međusobne optužbe
Muzej ratnog djetinjstva se žali jer nisu dobili novac iz budžeta, direktor sebi propisao plaću od 5.521 KM
Rukovodstvo Muzeja ratnog djetinjstva se požalilo da Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) i resorni ministar Kenan Alikadić (SDA) toj ustanovi u ovoj godini nije dodijelilo niti jednu KM, iako je, ističu, bilo predviđeno 50.000 KM.
17.09.2020. u 14:54
get url
text

- Nakon što smo mu se u aprilu obratili dopisom sa molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih nacrtom budžeta KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do septembra razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva. U međuvremenu smo blagovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno šta je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su nacrtom budžeta KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uslovima dodijelio. Također, ostaju nejasni kriteriji po kojima su projekti za koje je novac dodijeljen relevantniji za kulturu u KS od Muzeja ratnog djetinjstva, posebno projekti javnosti nepoznatih udruženja, projekti mnogih privatnih firmi koje do sada nisu djelovale u kulturi, te projekti realizirani van Kantona Sarajevo – navode iz Muzeja.

Povodom ovih prozivki, Ministarstvo je uputilo saopćenje za javnost u kojem, između ostalog, ističu da je direktor Muzeja Jasminko Halilović sebi propisao plaću u iznosu od 5.521 KM, a izvršenoj direktorici Muzeja 5.175 KM.

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Muzej ratnog djetinstva je registrovan kao udruženje i kao takav aplicira za budžetska sredstva. Ne smije pri tom ni po kom osnovu imati prednost u odnosu na sva druga udruženja registrovana u Kantonu Sarajevo.

Prema novim principima pravljenja budžeta, s ciljem da se osigura ravnopravni tretman svima, više nijedno udruženje ne smije imati posebnu poziciju u budžetu, već je stavka za sva udruženja zbirna. Sredstva iz ove stavke su raspoređivana posebnim odlukama.

Muzej je aplicirao na Javni poziv za sufinansiranje projekata kulture i sporta, međutim umjesto da opravda način utroška sredstava za prošlu godinu na način da nam prezentuje provedene projekte i njihove rezultate, Muzej je dostavio Ministarstvu platnu listu.

Iz platne liste (u prilogu) proizlazi da direktor Muzeja ima plaću više od 5.500 KM, dok izvšna direktorica - od 5.175 KM. 3.900 KM iznosi plaća direktorice za razvoj i projekte. Radi se o plaćama na nivou najviših državnih funkcionera, deset puta većim od plaća uposlenika u kulturnim institucijama od državnog značaja. Ovakav disbalans smatramo nepravednim prema drugim kulturnim radnicima sa prostora našeg kantona.

Kako je uvidom u platnu listu zaključeno da Muzej koristi dobijena sredstva skoro pa isključivo za isplatu plaća, donijeli smo odluku o prekidu finansiranja istom.

Budžetska sredstva imaju za cilj poticanje razvoja kulturnih sadržaja u Kantonu Sarajevo, te ne trebaju biti isključivo izvor primanja za direktore. Ovo je stav resornog ministarstva i provodit ćemo ga doslijedno prema svim institucijama kulture i sporta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.