open-navfaktor-logo
search
Kolege o Bati
Muzička scena tuguje za Kornelijem Kovačem: Bato sve što je radio bilo je vrhunsko, bio je istinska legenda
Vijest o smrti Kornelija Kovača jutros je potresla kolege sa muzičke scene širom regiona.
13.09.2022. u 09:44
get url
text

Estrada tuguje za velikim Batom, koji je bio jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih pop-rock muzičara s prostora bivše Jugoslavije. Bio je decenijama uspješan i kao kompozitor, pijanista i aranžer i radio je muziku za pozorište, filmove i televiziju.

Ostat će upamćen po hitovima: "April u Beogradu", "Živiš u oblacima", "Zvao sam je Emili", "Jedna zima sa Kristinom", "Jedina", "Mađarica", "Ti samo budi dovoljno daleko", "Sanjam"...

Kornelije Kovač preminuo je danas u Beogradu u 81. godini.

- Nažalost, jutros je stigla tužna vijest o smrti jednog velikog muzičara i čovjeka. Odlaze ljudi koji su činili naš krug u kojem smo radili i živjeli. Bato je bio jedan od pionira i njegovo mjesto na muzičkoj sceni u regionu uvijek je bilo važno. Sve što je radio bilo je vrhunsko. Teško je nabrojati samo dio onog što je ostavio u muzici. Bio je drag čovjek koji je volio muziku. Bato je živio muziku i to se vidjelo u svakom susretu sa njim - kaže Ismeta Dervoz.

Kornelije Kovač rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine.

Svoju karijeru započeo je 1961. godine. Postao je kompozitor zahvaljujući odličnom muzičkom obrazovanju na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

U 1961. godini osniva svoj prvi sastav BKB, koji je u to vrijeme postao poštovan jazz trio. Godine 1963. učestvuju na jugoslovenskom jazz festivalu koji je održan u Bledu u Sloveniji.

VEZANI TEKST - Preminuo kompozitor Kornelije Kovač

Kovač se 1966. godine pridružuje kultnom sarajevskom bendu "Indexima". Septembra 1968. godine Kornelije se preselio u Beograd, gdje je osnovao Korni grupu, koja je 1974. predstavljala SFR Jugoslaviju na Euroviziji.

Nakon sedam godina rada, tokom kojih je Korni grupa dostigla kultni status u Jugoslaviji, skupina se raspada i Kornelije Kovač počinje pisati za druge izvođače, a posebno za Zdravka Čolića.

- Bili smo u kontaktu. Nedavno kada sam ga nazvao, javila se njegova supruga i rekla da je dobio koronu i da je u bolnici. Bato je bio istinska legenda muzičke scene. Nema bolje riječi da njega opiše. Ono što je radio, bilo je nevjerovatno i ostavio je neizbrisiv trag. Da je napisao samo "Ti si mi u krvi", mnogo je. On je oživio jazz scenu u Sarajevu. Napravio je mnoge grupe i zvijezde. Žao mi je Bate, moga druga – kaže Ismet Nuno Arnautalić, jedan od osnivača kultne grupe "Indexi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.