open-navfaktor-logo
search
Premijer liga
Na čelu bh. klubova crnolistaši, izborni falsifikatori, ratni zločinci, stranački uhljebi, biznismeni i moćnici
Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, kadar Milorada Dodika i savjetnik prvog čovjeka SNSD-a, uplivao je u bosanskohercegovački sport.
06.04.2023. u 21:09
get url
text

Tegeltija je izabran za predsjednika Fudbalskog kluba Borac, nakon što su "iznenada" navijači ovog kluba zatražili odlazak uprave na čelu s prvim čovjekom banjalučkog premijerligaša Stojanom Malbašićem. Želja navijača je eskpresno ispunjena nakon što su Malbašić i svi članovi upravnog odbora podnijeli ostavke. To nije spriječilo Bogoljuba Zeljkovića, brata Vice Zeljkovića, predsjednika FSBiH i Dodikovog sestrića da (p)ostane član garniture koja će pokušati da izvede Banjalučane na zelenu granu.

Tegeltija je kontroverzna ličnost. Poznat je po aferi "Potkivanje", a State Department ga je zajedno sa suprugom Tijanom uvrstio na američku crnu listu. Njima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Prema tvrdnjama State Departmenta, Tegeltija je koristeći službeni položaj predsjednika VSTV, učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog utjecaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije.

VEZANI TEKST - Na američkoj crnoj listi Milan Tegeltija i njegova supruga Tijana i Mirsad Kukić
 

Ovo je za Tegeltiju povratak na Gradski stadion u Banjoj Luci, s obzirom na to da je bio dio upravljačkih struktura kluba prije više od 10 godina.

Kadrovi SNSD-a ne ordiniraju samo u Borcu, nego i u ostalim premijerligašima koji dolaze iz entiteta RS. Tako je, objavili su pojedini mediji, prošle godine u Elektroprivredu RS-a bez konkursa zaposlen Rajko Mičeta, bivši fudbaler i trener trebinjskog Leotara. Slučajno ili ne, u periodu kada je zaposlen imenovan je za predsjednika kluba s Polica.

Dobojskom Slogom upravlja Miroslav Kršić, predsjednik Područnog fudbalskog saveza Doboj. Osim toga što je bivši fudbaler, o njemu nema previše informacija na internet pretraživačima. Doduše, postoji jedna "škakljiva" o kojoj se Kršić u telefonskom razgovoru s novinarom Faktora nije želio izjasniti.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju je protiv Miroslava Kršića, rođenog 1981. godine, zajedno sa još četiri osobe u junu prošle godine podiglo optužnicu zbog toga što su na izborima za gradonačelnika grada Doboj i skupštine grada Doboj 15. novembra 2020. godine izvršili dodavanje glasačkih listića, što je, kako stoji u optužnici potvrđenoj 1. jula 2022. godine, za posljedicu imalo falsifikovanje rezultata izbora.

Zeljković i Kršić

- Vi uvijek čačkate tamo za šta ne treba - uz osmijeh je kazao Kršić na početku razgovora i dodao:

- Ne bih ja komentarisao to. Šta god vam reknem, vi ćete drugačije protumačiti.

Optužnicu protiv Kršića i ostalih možete vidjeti OVDJE.

Da sport i politika ne idu ruku pod ruku samo su poruke koje čovjekov sluh rado želi čuti. U stvarnosti je to znatno drugačije.

Tako je predsjednik Zrinjskog već godinama Denis Lasić, odan igrač Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), bivši premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, a od 2015. godine obnaša funkciju federalnog ministra prometa i komunikacija. O njegovim bravurama pisao je portal Hercegovina.info.

Denis Lasić na predstavljanju trenera Krunoslava Rendulića FOTO: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Zlatan Mijo Jelić, penzionisani general Hrvatskog vijeća odbrane, odnedavno iz sjene upravlja Širokim Brijegom. Tačnije iz Hrvatske, gdje je pronašao utočište nakon što je optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru na temelju istrage koju je započelo tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu i potom je prepustilo bh. pravosuđu. Jelić je u klubu sa Pecare okupio mnoge privrednike, a na čelu upravnog odbora je Željko Gugić. On je na čelu agencije Kamir iz Širokog Brijega koja se bavi pružanjem usluga tehničke zaštite. Gugić slovi za čovjeka bliskog HDZ-u i stranačkom šefu Draganu Čoviću.

Zlatan Mijo Jelić FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL  

Još jedan kadar HDZ-a nalazi se na čelu jednog premijerligaškog kluba -  NK Posušje. Radi se o Dariju Sesaru, diplomiranom inženjeru prometa. Od 2014. godine je ministar privrede u vladi Zapadnohercegovačkog kantona. Od 2010. do 2014. godine bio je zastupnik u skuptštini kantona sa sjedištem u Širokom Brijegu.

Od konca prošle godine Veležom upravlja Senad Kevelj. Osnivač je i direktor jedne mostarske firme koja posluje u IT sektoru. Kompanija ima mnoge partnere iz reda javnih preduzeća i institucija. Kevelj je prije preuzimanja predsjedničke fotelje u Veležu bio na čelu Sportskog saveza grada Mostar. Portal Istraga je pisao da je riječ o čovjeku bliskom Aljoši Čampari, aktuelnom ministru federalnog MUP-a, nekadašnjem članu SDA, a sada kadru NIP-a.

Senad Kevelj

Od septembra 2021. godine vlasnik i predsjednik Fudbalskog kluba Sarajevo je Ismir Mirvić. Do dolaska na klub s Koševa uglavnom nepoznata osoba bh. javnosti. Mirvić u bordo klub investira zajedno s malezijskim moćnikom Vincentom Tanom. Ako je suditi prema Mirvićevom profilu na LinkedInu, on posjeduje brojne biznise na tlu SAD-a, a suvlasnik je i zaštitarske agencije Securitas u BiH.

Vincent Tan i Ismir Mirvić

Prvi čovjek Željezničara od juna prošle godine je Edis Kovačević. Dugogodišnji je uposlenik Centralne banke BiH. U septembru 2021. imenovan je na poziciju zamjenika glavnog internog revizora ove institucije na mandatni period od četiri godine. Kovačević je stigao na upražnjeno mjesto, po odlasku u penziju prethodnog zamjenika glavnog internog revizora.

Edis Kovačević

Od 2019. godine predsjednik Upravnog odbora tuzlanske Slobode je Elmir Šećerbegović. Radi se o nekadašnjem igraču kluba s Tušnja i sinu Slobodine legende Dževada Šećerbegovića. Dolazak Šećerbegovića juniora na čelo Crveno-crnih aminovao je bivši gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Sloboda se od njegovog dolaska uglavnom bori za opstanak i spašava živu glavu u Premijer ligi BiH. Šećerbegović je vlasnik firme koja se bavi programiranjem.

Drugim premijerligašem iz Tuzle upravlja Almir Husić. Samo formalno. I ptice na grani znaju da klub ne bi bio tu gdje je sada da nije Azmira Husića, biznismena koji je kapital stekao u SAD-u. Njegove firme posluju i u BiH. On je počasni predsjednik Tuzla Cityja. Bavi se i politikom. Obnaša drugi mandat u Parlamentu Federacije BiH. Prvi mandat izborio je kao član PDA. Na prethodnim Općim izborima povjerenje glasača dobio je kao kandidat SDA.

Igman iz Konjica igra prvu premijerligašku sezonu u klupskoj historiji. Predsjednik kluba je Đahid Muratbegović. On je godinama prvi čovjek lidera među prizvođačima namjenske industrije u našoj zemlji Igmana iz Konjica.

Đahid Muratbegović

Muratbegović, dakle, predvodi dva Igmana. Uključen je u politiku na lokalnom nivou i član je SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.