open-navfaktor-logo
search
Lovćenska vila
Na Cetinju počeo protest: Ispred manastira ograda, u gradu jake policijske snage
Protest zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog počeo je na Cetinju, gdje se okuplja veći broj građana iz raznih krajeva Crne Gore.
22.08.2021. u 12:31
get url
text
Protest na Cetinju

Skup je zakazan kod Lovćenske vile, a najavljeno je da će na njemu biti poručeno da se odustane od najavljenog hirotonisanja Joanikija u Cetinjskom manastiru 5. septembra.

Ispred spomenika Vila postavlja se bina, dok su u gradu prisutne jake policijske snage. Ispred Cetnjskog manastira postavljena je ograda, javljaju crnogorski mediji.

Cetinjski list prenosi da je policija zatvorila saobraćaj u dijelu ulica koje gravitiraju prema raskrsnici kod Vile, a saobraćaj se usmjerava na druge ulice.

Na protest je došao i Mutropolit crnogorsko promorski Mihailo. Stigli su i građani Danilovgrada, prenosi RTCG.

Medijima je Peđa Vušurović, nekadašnji predsjednik mladih Liberalnog saveza, kazao da je "poruka Prijestonice danas poruka mira".

Dodao je da se danas ne održava protest već "jedno sabranje upozorenja i molbe da svi stavimo prst na čelo, da znamo koje su najveće svetinje u Crnoj Gori, a to su građanska Crna Gora, mir u njoj i suživot svih vjera i naroda".

Vušurović je poručio da na skupu neće biti političara, članova stranke, te da su svi došli samoinicijativno.

Na skup su stigli potom i zastupnici Demokratske partije socijalista (DPS) Miloš Nikolić, Danijel Živković i Jevto Eraković, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović, predsjednik Liberalne partije Andrija Popović. Tu je i bivši direktor Uprave policije i aktuelni savjetnik predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, Veselin Veljović, pišu Vijesti.me.

 

Okupljeni nose transparente "Crnogorska crkva u Cetinjskom manastiru", "Odustanite, ne brukajte se", "Sekuloviću, ko te šiša", "Tri put ura za izdajnike".

Vijesti.me prenose i da rijetki građani nose maske, a distanca se ne poštuje.

Ambasade, ombudsman, pojedini političari i NVO sektor pozvali su na smirivanje tenzija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.