Na današnji dan: Rođeni Safet Isović i Elvis Presley

Objavljeno: 08.01.17 u 11:50

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1324 - Preminuo italijanski istraživač Marco Polo, najpoznatiji evropski srednjovjekovni putnik. Od 14. stoljeća Polov putopis poslužio je kao podloga za geografske karte Azije, a bogatstvo i egzotičnost opisanog svijeta poticali su pustolove pomorskih zemalja i gradova (Portugala, Španije, Genove) da traže pomorske puteve u zemlje Dalekog istoka.

1537 - Osnovana Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu. Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen rezidencijalni karakter.

1642 - Preminuo italijanski astronom, fizičar i matematičar Galileo Galilei, čija su istraživanja postavila temelje modernoj mehanici i fizici. Nakon završenih medicinskih studija, posvetio se proučavanju geometrije i Arhimedovih djela te postao jedan od najvećih fizičara i astronoma. Prvo kompletno izdanje Galileijevih djela izdano je u Firenci (1842–56) u 16 svezaka.

1679 - Francuski istraživač Rene-Robert Cavelier sieur de La Salle otkrio vodopade Nijagare.

1926 - Abdul Aziz ibn Saud postao kralj Hejaza, a naziv zemlje promijenjen je u Saudijska Arabija.

1935 - Rođen američki muzičar Elvis Aaron Presley "kralj rocka". Presley je postao simbolom svjetske pop muzike, ali i popularne kulture druge polovice 20. stoljeća.

1936 - Rođen jedan od najboljih izvođača sevdalinke, Safet Isović. Poznat je po pjesmama ”Moj dilbere”, ”Zmaj od Bosne”, ”Put putuje Latif-aga” i mnogim drugim. Preminuo je 2. septembra 2007. godine.

1942 - Rođen Stephen Hawking, engleski fizičar. Reputaciju jednog od vodećih svjetskih naučnika 20. stoljeća stekao je nakon objavljivanja knjige o porijeklu svemira "Kratka historija vremena: Od Velikog praska do crnih rupa" (A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes) (1988).