open-navfaktor-logo
search
Obavezne vakcine
Na hadž ove godine samo mlađi od 65 godina, moguće poskupljenje cijene
Saudijska Arabija ove godine dozvolit će da hadž obavi milion hodočasnika iz cijelog svijeta, međutim da obave ovu svetu islamsku dužnost imat će priliku samo oni mlađi od 65 godina kao i oni koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa.
18.04.2022. u 19:33
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio Sadžid efendija Ramić iz Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Efendija Ramić kaže da iščekuju još uputstava iz Saudijske Arabije, te da još nisu ni počele prijave vjernika.

- Čekamo da nam se odrede kvote, odnosno broj onih koji mogu otputovati na hadž ove godine iz Bosne i Hercegovine. Cijena je posljednje u nizu što ćemo imati, kada dobijemo sve potrebne informacije, potpišemo ugovore i nakon što se naprave potrebne kalkulacije – kaže efendija Ramić.

Na pitanje da li s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju možemo očekivati i poskupljenje hadža, Ramić odgovara:

- Mi se samo možemo nadati da neće doći do drastičnog poskupljenja, s tim da treba imati na umu da je Saudijska Arabija prije dvije godine svoj PDV podigli sa pet na 15 posto. Tako da u tom kontekstu je za očekivati porast cijene, ali u kojoj mjeri, ne možemo u ovom momentu prejudicirati – navodi Ramić.

Posljednji put kada su hadžije iz BiH putovale u Mekku i Medinu kako bi obavili hadž, trebali su izdvojiti 8.150 KM.

Hadž je jedan od pet stubova islama i obaveza koju su dužni ispuniti svi punoljetni muslimani, a koji su u mogućnosti da to sebi priušte.

Zbog pandemije, broj hodočasnika je prošle godine bio ograničen na nekoliko hiljada, a godinu ranije hadž je obavilo samo 1.000 osoba. Ranije je, u doba prije pandemije, hadž obavljalo više od dva miliona ljudi iz cijelog svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.