open-navfaktor-logo
search
Najavljena za april
Na inicijativu Bibije Kerle: Skupština će raspravljati o sigurnosti građana KS, Katica treba dostaviti informacije
Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvojila je inicijativu zastupnice Bibije Kerle za održavanje tematske sjednice o sigurnosti građana KS.
03.03.2021. u 18:07
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar i komesar MUP-a KS u samo dva dana iznijeli različite tvrdnje o sigurnosnoj situaciji

Kako nam je kazala Kerla, ona je prije nekoliko dana na kolegiju tražila hitnu sjednicu na temu sigurnosti u KS. 

- Kolega Damir Nikšić je svojom diskusijom doprinio da umjesto hitne zakazemo tematsku sjednicu i tako damo vremena MUP-u KS i službama odgovornim za tu temu. Ja sam danas prilikom čitanja inicijative tražila da se moje kolegice i kolege izjasne o inicijativi za sazivanje tematske sjednice o sigurnosti u KS. Prilikom odgovora ministar MUP-a KS Admir Katica je rekao da on može, ukoliko treba, odmah dati informaciju. Davanje informacija bez pravih argumenata nije ono što treba građanima KS. Nama treba adekvatna priprema da bi smo našim sugrađanima dali potpune upute kako da se ponašaju kada dođe do neželjenih situacija. Također nam trebaju podaci koliko je slučajeva napada bilo zadnjih šest mjeseci – istakla je Kerla.

VEZANI TEKST - Razbojnici haraju Novim Sarajevom: "Mama, napao me nožem. Oteo mi pare i mobitel"

Dodala je kako će ova sjednica pomoći kako zastupnicima, tako i sugrađanima da im direktno postave pitanja koja odgovor treba da ministar MUP-a.

U zastupničkoj inicijativi Kerla je navela kako "smo posljednjih nekoliko mjeseci svjedoci velikog broja pljački uz prijetnju nožem ili pištoljem, maloljetnicima i starijim sugrađanima". Između ostalog, navodi i to da su društvene mreže pune optužbi na račun MUP-a KS i zastupnika da ne rade ništa na osiguranju sigurnosne situacije u KS. 

Tematska sjednica o sigurnosnoj situaciji u KS bit će održana u aprilu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.