open-navfaktor-logo
search
Sama završnica
Na kojoj poziciji Zmajice mogu završiti Eurobasket
Na ovogodišnjem izdanju Evropskog prvenstva za košarkašice, u čiju je završnicu dospjela i reprezentacija Bosne i Hercegovine, neće se razigravati za plasman od petog do osmog mjesta.
26.06.2021. u 08:04
get url
text

Naime, peto i šesto mjesto pripast će pobjednicima duela BiH - Švedska i Rusija - Španija, dok će poražene ekipe završiti na sedmoj i osmoj poziciji.

VEZANI TEKST - Zmajice su oduševile košarkašku Evropu: Mogu li preko Švedske do kvalifikacija za SP?

Glavni kriterij za određivaje konačnog plasman je ukupan skor. BiH i Rusija su upisale po tri pobjede i dva poraza, dok su Šveđanke i Špankinje na omjeru 2-3.

Španska selekcija najbolja je gledajući koš-razliku (+81), a potom slijede izabranice Gorana Loje (+13), Rusija (+5) i Švedska (-22).

Računica je prosta. Ako Španija i mi zabilježimo trijumfe, učesnici smo kvalifikacija za SP, dok bi Zmajice u slučaju poraza završile osme.

Ukoliko bi Rusija nadigrala Španiju, a BiH pobijedi Švedsku, to bi i dalje značilo da Zmajice idu u kvalifikacije za Mundobasket, samo bi bilo pitanje da li kao peta ili šesta reprezentacija Evrope. Najvjerovatnije kao peta, jer je teško očekivati da Ruskinje mogu Španiju dobiti s velikom koš-razlikom.

Bez obzira na to na kojem mjestu završe takmičenje, jasno je da će to biti najbolji rezultat u historiji našeg tima. Na jedina prethodna dva učešća bile zauzela je 10. (1999. godine) i 12. mjesto (1997. godine), no lijepo bi bilo biti peti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.