open-navfaktor-logo
search
NATO standardi
Na Manjači počela vojna vježba Oružanih snaga BiH "Kombinovani napor 22"
Postrojavanjem pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) u kasarni "Mika Bosnić" na Manjači, u ponedjeljak je ozvaničеn početak vježbe "Kombinovani napor 22"
19.09.2022. u 14:11
get url
text

Ova vježba je ujedno i finalno ocjenjivanje ove deklarisane jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i reevaluacija voda Vojne policije i voda za uklanjanje eksplozivnih sredstava (EOD).

- Tokom petodnevne vježbe će biti izvršeno ocjenjivanje (NEL-2) po NATO Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) sa ciljem provjere dostignutog nivoa obučenosti pripadnika BGLP, te spremnosti i sposobnosti djelovanja u multinacionalnom okruženju po NATO standardima - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Smotru više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije izvršio je načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, koji je u svom obraćanju naglasio važnost vježbe NEL- 2 koja je kruna aktivnosti OS BiH od njihovog osnivanja. Također, naglasio je profesionalizam, spremnost i sposobnost pripadnika OS BiH, kako kroz dosadašnja ocjenjivanja tako i kroz angažman u međunarodnim mirovnim misijama. Svim pripadnicima poželio uspjeh u izvršavanju svih dodijeljenih zadataka. Pored generala Mašovića, postrojenim jedinicama su se obratili i komandant OK OS BiH generalmajor Radovan Ilić i direktor vježbe brigadir Slaven Blavicki.

- Procjenu jedinice će izvršiti evaluatorski tim sačinjen od 20 ocjenjivača iz zemalja NATO-a i Partnerstva za mir i 50 ocjenjivača iz Oružanih snaga BiH - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane BiH podsjećaju da su deklarisane jedinice Oružanih snaga BiH od 2019. godine uspješno prošle tri nivoa ocjenjivanja SEL-1 i SEL-2 (od strane ocjenjivača iz OS BiH) i NEL-1 (od strane ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja). Ocjenjivanje NEL-2, kroz realizaciju vježbe "Kombinovani napor 22", predstavlja finalnu aktivnost obuke deklarisanih jedinica u cilju sticanja interoperabilnosti i sposobnosti za djelovanje po NATO standardima, čijim će uspješnim završetkom OS BiH imati spremnu jedinicu ranga bataljona raspoloživu za učešće u budućim mirovnim operacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.