open-navfaktor-logo
search
Incident u Ferhadiji
Na mjestu stradanja Sarajlija: Svađa među članicama udruženja, ministar Garibija ih pokušao urazumiti
Dok je trajala svađa, kantonalni ministar rada i socijalne politike Malik Garibija pokušavao je smiriti situaciju
27.05.2019. u 11:06
get url
text

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježje na mjestu masakra u sarajevskoj ulici Ferhadija obilježena je 27. godišnjica stradanja građana Sarajeva koji su čekali u redu za hljeb.

Nakon intoniranja himne, okupljeni predstavnici vlasti, porodice žrtava, preživjeli i brojni građani odali su počast građanima poginulim čekajući u redu za hljeb.

Međutim, obilježavanje godišnjice stradanja građana Sarajeva nije proteklo mirno. Nešto što je trebalo proći dostojanstveno i u miru, pretvorilo se u incident, odnosno verbalni obračun između Udruženja civilnih žrtava rata i Unije žrtava rata.

U trenutku kad je trebala da se prisutnima obrati Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata, prišla joj je Sanita Imamović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, koja joj nije dozvolila da se obrati, te je počela vikati i prozivati članove Unije da rade samo u svom interesu, a ne u interesu civilnih žrtava rata. Radi se o dva uduženja u Kantonu Sarajevo koja su donedavno bili jedno udruženje. 

U jednom momentu Imamović pokušava objasniti da "sukob" nije političke naravi, kako ju je sudeći po raspravi vođenoj u Ferhadiji, suprotna strana optužila.

-Šta Naša stranka ima sa ovim? Sram vas bilo, pričate da je ovo Kojovićevo udruženje. Sram vas bilo! Samo da kažem, svaka čast Maliku Garibiji - rekla je Imamović koja je članica Naše stranke i bila je na njihovoj listi za Federalni parlament, pa su joj valjda zbog toga iz "suparničkog" udruženja spočitali umiješanost politike u cijeli slučaj.

Dok je trajala svađa, kantonalni ministar rada i socijalne politike Malik Garbija kojeg je Imamović spomenula, pokušavao je smiriti situaciju i osigurati da cijeli skup prođe dostojanstveno, kako i priliči. 

-Nemojte, molim vas! - ponavljao je ministar, ali svađa je ipak nastavljana i trajala je prilično dugo naočigled svih prisutnih.

Na ovom mjestu je prije 27 godina smrtno stradalo 26, a teže i lakše ranjeno 108 građana od rasprskavajućeg dejstva minobacačke granate ispaljene s agresorskog položaja u okolici grada. Bilo je to prvo masovno stradanje građana u opkoljenom Sarajevu u periodu agresije od 1992. do 1995. godine.

{$galerijaFotografija}

Polaganje cvijeća Ferhadija 27.05.2019.
1 od 15
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.