open-navfaktor-logo
search
Pukla bruka
Na putu ka polufinalu Lige prvaka Bayern pregazio Barcelonu s 8:2
Fudbaleri Bayerna treći su polufinalista Lige prvaka nakon što su večeras u evropskom klasiku  na Da Luzu s 8:2 deklasirali Barcelonu.
14.08.2020. u 22:48
get url
text

Da će duel peterostrukih ovajača najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja opravdati očekivanja i onih najzahtjevnijih ljubitelja fudbalske igre moglo se naslutiti već na startu utakmice u kojoj se tražio treći polufinalista ovosezonskog izdanja Lige prvaka.

Već u trećoj minuti susreta Barcelona je imala dobru kontru, ali je Manuel Neuer istrčao na vrijeme sa svog gola i klizećim staretom loptu izbacio ispred Luisa Suareza.

Ipak, već u narednoj akciji zatresla se mreža, ali ona na suprotnoj strani iza leđa Marc-Andre Ter Stegena, a strijelac je bio Thomas Muller. Bio je to 31. ovosezonski pogodak minhenskog tima u Ligi prvaka.

Prednost Bavaraca trajala je svega tri minute. Mrežu svog tima nakon jedne nespretne reakcije zatresao je David Alaba.

U desetoj minuti mogla je Barca do preokreta, no Neuer je dobro reagovao u situaciju jedan na jedan sa Suarezom, a šut Urugvajca po sredini gola olakšao je posao iskusnom golmanu.

Samo minut kasnije zatresao je okviru Bayernovog gola. Sreća je oboga puta bila na strani njemačkog prvaka poslije udarca Lionela Messija, koji je pogodio lijevu stativu Neuerovog gola.

U tim trenucima ništa nije dalo naslutiti ono što se će se desiti u narednih dvadesetak minuta susreta, pogotovo što je i u 20. minuti Messi imao solidnu priliku za preokret Blaugrane.

Ipak, u 22. minuti snažnim udarcem, iskosa s lijeve strane, Ivan Perišić je pogodio suprotni ugao Ter Stegenovog gola, a nakon drugog gola Bavaraca uslijedila je prava opstada gola španskog velikana.

Prijetili su Alcantara i Perišić, no Serge Gnabry je bio taj koji je u 28. minuti Bayern odveo na dva gola prednosti.

Samo minut kasnije prvi strijelac ovosezeonskog izdanja Lige prvaka Robert Lewandowski (13 golova) mogao je povisiti na 4:1. Ono što nije uspio sjajni poljski napadač jeste njegov kolega iz vrha napada Thomas Muller, koji je u 31. minuti zabio za 4:1. Za njemačkog napdača ovo je bio 46. gol u Ligi prvaka kojim se po učinku u takmičenju izjednačio sa Filippom Inzaghijem.

Ovakvo razbijanje Barcelone teško da je viđeno, pogotovo ne za pola sata, a radost na klupi Bayerna jasno je govorila da su i sami bili iznenađeni razvojem situacije na terenu.

Do kraja prvog poluvremena rezultat se nije mijenjao, pa je tim s Allianz Arene na pauzu otišao  s tri gola viška.

Od prve minute nastavka Quique Setien je umjesto Roberta u igru uveo Griezmanna, a u 57.  minuti Barcelona je golom Suareza smanjila na 4:2.

Klub našeg Hasana Salihamidžića odgovorio je šest minuta kasnije. Za 5:2 pogodio je Kimmich i vratio Bayernu tri gola prednosti.

Nakon petog gola Hansi Flick je osvježio svoj tim s kvalitetnim izmjenama, katastrofu Barce 14. ovosezonskim golom potvrdio je Robert Lewandowski u 82. minuti, da bi Philippe Coutinho dvije minute kasnije zabio za 7:2.

Tu nije bio kraj, jer je Brazilac u 89. minuti pogodio za 8:2 i vjerovatno najteži poraza u historiji kluba sa Nou Campa.

Osim toga drugi gol fudbalera koji u Bayernu igra na posudbi iz Barcelone ovaj duel učinio je najefikasnijim susretom u historiji eliminacione faze Lige prvaka, a svoj tim najefikasnijim na jednom susretu u ovom takmičenju, bilo da se radi o grupnoj ili eliminacionoj fazi.

Bayern će se za mjesto u finalu boriti protiv pobjednika duela između Manchester Cityja i Lyona, koji se igra u subotu u 21 sat.

Golove s utakmice Barcelona - Bayern pogledajte OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.