Na Sajmu trešnje u Mostaru rekordan broj izlagača, zabavljat će ih Selma Bajrami

Objavljeno: 12.04.17 u 16:26 Autor: A. B. Š.

Međunarodni sajam privrede, poljoprivrede, prehrane i turizma Dani trešnje 2017. bit će održan od 23. do 25. maja u Mostaru, tačnije u Vrapčićima.

Jubilarni 15. sajam trešnje Mostaru
Jubilarni 15. sajam trešnje Mostaru

Bit će to prilika za sve zainteresovane izlagače da predstave svoje djelatnosti i proizvode. Organizatori očekuju da će sajam, s obzirom da je ove godine jubilarni, 15. po redu, okupiti do sada najveći broj izlagača iz BiH, Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Makedonije i Srbije.

Ovogodišnji partner sajma je Vlada Srednjobosanskog kantona, a generalni pokrovitelj je Klas d.d. Sarajevo.

- Ove godine očekujemo oko 400 domaćih i regionalnih izlagača, što je najveći broj izlagača do sada. S obzirom da Klas ove godine slavi 115 godina postojanja, a mi slavimo jubilej, na sajmu će se održati posebna promocija ove kompanije i njenih dostignuća u oblasti poljoprivrede i prehrambenih proizvoda - kazao je direktor Sajma Salem Bubalo.

Prema njegovim riječima, novina ove godine su i naučna i stručna predavanja o temi "Klastersko udruživanje u privrednom i poljoprivrednom sektoru", a poseban naglasak će svakako biti stavljen na trešnje, smilje i seoski turizam. 

-Ove godine radimo posebnu animaciju vezano za trešnju. Predstavit ćemo rezultate koje je ovaj sajam imao proteklih 14 godina, a ujedno i stimulirati pokazateljima kako zasade te kulture poboljšati - dodao je Bubalo.

Činjenica je da je proteklih godina trešnja bila slabo zastupljena na sajmu, na kako ističe Bubalo,  to se dešavalo dijelom zbog kasnog termina održavanja sajma, što ove godine neće biti slučaj, jer je sajam u pravo vrijeme, a i već je primjetno da je trešnja dobro procvjetala.

Specijalna priznanja će biti uručena onima koji su u proteklim godinama bili naklonjeni ovom projektu, promociji trešnje, specifičnosti i drugim pokazateljima koji čine tu kulturu dominantnom i autohtonom. I ovogodišnja sajamska manifestacija organizuje prezentacije suvenira i rukotvorina domaće radinosti kao važnog dijela turističke privrede i promocije turističkog proizvoda Bosne i Hercegovine, no ove godine uz znatno veći broj izlagača.

-Prošle godine je bilo 60 izlagača, a veliki broj njih napravio je jako dobre rezultate u proizvodnji, prometu i prodaji suvenira- ističe Bubalo.

Prvi dan Sajma, uz svečani dio, planiran je i kulturno-zabavni program u večernjim satima. Naime, sve posjetioce, na platou ispred objekta održavanja sajma, do kasno u noć će zabavljati poznata bosanskohercegovačka folk pjevačica Selma Bajrami.