Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, nakon deportacije iz SAD, uhapšen je Milan Trišić (rođen 1963. u Bratuncu), osumnjičen za zločin protiv čovječnosti na području Bratunca 1992. godine. Hapšenje je izvela SIPA u saradnji sa Graničnom policijom BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je kao pripadnik VRS na području Bratunca, tokom 1992. godine, počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, koji se odnose na progon, u vezi sa zločinima ubistva, prisilnog nestanka, nezakonitog zatočenja, mučenja i zlostavljanja, kao i prisilnog preseljenja većeg broja žrtava.

Tokom istrage, došlo se do saznanja da osumnjičeni živi na području SAD-a, nakon čega je ostvarena suradnja sa partnerskim institucijama u SAD-u. Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog, te nakon toga odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH. Tužilaštvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti na identificiranju, lociranju i procesuiranju osoba osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu, saopćilo je Tužilaštvo BiH.