open-navfaktor-logo
search
Upozorenje inspekcije
Na šta morate obratiti pažnju prilikom kupovine novogodišnjih paketića
Na svakom paketiću treba biti deklaracija, što znači da moraju biti ispisani svi proizvodi pojedinačno koji se nalaze u paketiću, a pošto se radi o slatkišima, mora biti naveden i rok trajanja, ističe inspektor Elmir Ramić
26.12.2019. u 08:06
get url
text
Paketići

Novogodišnji paketići nude se na sve strane od prodaje na ulicama do svih trgovačkih centara. Zbog toga morate voditi računa gdje i šta kupujete za svoju djecu, a ako niste znali, svaki paketić mora imati deklaraciju i ako se u njemu nalazi igračka, da se tačno navede za koju starosnu dob djeteta odgovara upakovana igračka, kazao je za Faktor Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor.

Čest predmet kontrole inspekcije kod proizvođača i trgovaca je da li je na proizvodima koji su namijenjeni potrošačima istaknuta propisana deklaracija. Odgovor na ovo pitanje generalno za sve proizvode daje Zakon o zaštiti potrošača BiH u smislu minimalnih zahtjeva, dok nadležni organi svojim aktima propisuju za pojedine proizvode dodatne i specifične uvjete.

- Do 20. decembra inspektori su bili na terenu u firmama u Sarajevu, i nastavljamo to raditi. U većini tržnih centara koje smo kontrolirali novogodišnje paketiće utvrdili smo da je sve uredu – tvrdi Ramić i dodaje:

"Novogodišnji paketići se tretiraju kao i svaki drugi proizvod bez obzira na to da li je u originalnom pakovanju ili firme same vrše pakovanje u vrećice. Na svakom paketiću mora biti deklaracija, što znači da moraju biti ispisani svi proizvodi pojedinačno koji se nalaze u paketiću. Pošto se radi o slatkišima, mora biti naveden i rok trajanja. Različiti su proizvodi, pa su i različiti i rokovi trajanja. U tom slučaju za cijeli paketić se navodi rok trajanja onog proizvoda kojem najprije istječe vrijeme upotrebe."

Nadzor prilikom uvoza u BiH vrši se nad svim robama. Sva uvezena hrana, igračke i ostali proizvodi podliježu kontroli kvaliteta .

- Na deklaraciji mora pisati za koju dob djeteta je namijenjena igračka da ne bi došlo do ozljeda i drugih problema ili da dijete proguta neki dio igračke koji otpada, ali o tome moraju voditi računa i roditelji, kada kupuju ili sami sastavljaju novogodišnji paketić – upozorava Ramić.

Nadležnost na uličnoj prodaji imaju komunalne inspekcije u općinama. Oni kontrolišu ispravnost novogodišnjih paketića koji se prodaju u okviru neke zimske manifestacije. I na ovim mjestima novogodišnji paketići moraju imati deklaraciju. Ako vam paketiće nude ulični prodavači, inspektor preporučuje građanima da od njih ne kupujete paketiće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.