Kako je kazao Ivica Anić, predsjednik Reprezentativnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, sastanak je protekao u dobroj atmosferi, a dogovor je da Vlada sutra na prvoj konstituirajućoj sjednici formira svoj pregovarački tim i zatražiti od zdravstvenih ustanova koliko tačno novca treba za radnike u zdravstvu.

 VEZANI TEKST - Štrajk radnika u zdravstvu HNK još traje, Bevanda poručio: Riješit ćemo problem dogovorom vrlo brzo

- Naznaka je da bi se već iduće sedmice mogli potpisati kolektivni ugovori - dodaje Anić.

Radnici u zdravstvu, njih skoro 4.000, u generalnom štrajku su od 2. novembra, a traže povećanje plaća u skladu sa rastom inflacije i potrošačke korpe, veću stanicu (trenutna 2,30 KM) koja je manja od propisane u Federaciji BiH (2,31 KM) te potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji je istekao u augustu.

- Mi smo i dalje u generalnom štrajku, tek kad se potpišu kolektivni ugovori, dan poslije mi ćemo se vratiti na posao u punom kapacitetu. Dakle, to bi moglo biti naredne sedmice, u srijedu. Tražimo povećanje satnice na 2,45 KM te povećanje 20 posto na plaću. Tražili smo još neke stvari koje su interno vezane za zdravstvene ustanove koje možda i ne nose finansijski okvir, poput porodiljnog. Tražimo da porodiljno iznosi sto posto, a ne 80 posto - kazao je Anić.

Dok traje generalni štrajk, a danas je 14. dan, najviše ispaštaju građani HNK, jer zdravstvene ustanove primaju samo životno ugrožene pacijente i hitne slučajeve.