navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci saglasni

Najbolja poza za spavanje: Više se nećete buditi u bolovima

Najbolji položaj za spavanje je onaj u kojem je naša kičma izravnana, kažu Board Michael J. Breus, specijalist za spavanje, i dr. Nishi Bhopal, psihijatar specijaliziran za medicinu spavanja.

Objavljeno: 13.10.2021. u 22:26
get url
text

Važno je pronaći položaj koji je najudobniji, a koji istovremeno kičmi pruža potporu. Dok ležite, kičma bi trebala slijediti svoje prirodne zavoje na vratu, srednjim dijelu i donjem dijelu leđa.

- Kako bi se ove krivulje uskladile cijelo tijelo mora biti podržano - kaže Breus i dodaje da se to obično najlakše postiže ležanjem na leđima ili na boku s rukama uz tijelo. Spavanje na stomaku obično ne omogućava pravilnu potporu kičmi.

Dobar položaj pri spavanju omogućuje tijelu da se potpuno opusti i dobije podršku, što može ublažiti ukočenost nakon buđenja. Loše držanje može pogoršati nelagode u kukovima, leđima, vratu ... te stvoriti nove probleme poput ukočenosti, posebno u zglobovima.

- Također, odaberite i jastuk odgovarajuće debljine kako bi kičma imala što bolju potporu - savjetuje Bhopal, a piše mbg.