open-navfaktor-logo
search
Trud i rad
Najbolje bh. studentice u Austriji dobile nagrade: Zašto su se Dalila i Najda odselile iz BiH
Dalila Avdibegović i Najda Delić Simić su za nastavak školovanja odabrale fakultete i univerzitete u Austriji. Njihov rad i trud su prepoznati, a nagrađane su kao najbolji studenti porijeklom iz BiH u Austriji.
21.10.2020. u 12:04
get url
text

Dobitnice su studentske nagrade Bosanskog akademskog društva u Austriji koja je dodijeljena u okviru manifestacije 831. Rođendan Bosne/Povolje bana Kulina.

Dalila je nagrađena za najbolje ocjene tokom prve tri godine studija na Medicinskom fakultetu. Odrasla u Kladnju, gdje je završila Gimnaziju, Dalila je u Graz odselila prije pet godina kako bi studirala medicinu.

- Imam 24 godine i na petoj sam godini studija na Medicinskom univerzitetu. Pored redovnog studija radim u Univerzitetskoj bolnici na odjelu za Onkologiju na istraživanjima na temu rak dojke. Na istom odjelu pišem i svoj diplomski rad. Ovom temom sam spojila dva polja medicine koja me trenutno najviše privlače, ginekologiju i onkologiju, te se nadam da ću i u budućnosti imati priliku da radim u ovim oblastima medicine – kaže Avdibegović.

Graz je, kaže, studentski grad i veoma je popularan među studentima sa Balkana, ali i iz drugih dijelova Evrope, a uvijek je imala želju da studira u nekoj zemlji gdje se govori njemački jezik jer ga je savladala dok je bila mlađa.

- Medicinski univerzitet u Grazu je među mlađim univerzitetima u Evropi i kao takav je zapaženo dobro pozicioniran među ostalim medicinskim univerzitetima u svijetu i nudi kvalitetan, moderan način studija, te mnogo programa i sati prakse, što je meni bilo posebno privlačno. Na kraju je presudio i privatni faktor, a to je i dolazak moje starije sestre par godina prije mene – kaže Dalila.

S obzirom na njen uspjeh, pitali smo je koji je recept za postizanje dobrih rezultata.

- Mislim da svako treba pronaći neki svoj recept pomoću kojeg će savladati mnogo obaveza i količinu gradiva koje donosi medicina. Ja sam se trudila učiti redovno i stalno razmjenjivati informacije i materijale sa kolegama, i sa istim naravno provoditi pauze, koje su meni bile veoma važne za produktivno učenje. S vremena na vrijeme je dolazilo do stresnih perioda, studij medicine je zahtjevan i veoma je teško uskladiti učenje i vježbe koje imamo skoro svaki dan. Ali naravno uz dobru organizaciju, želju i jasno postavljen cilj se sve može savladati i to tako da se nađe vremena i za druge aktivnosti – kazala je.

Ističe i da nagrada za nju predstavlja potvrdu njenog truda i angažmana tokom dosadašnjeg studija.

- Jako mi je drago da studenti koji dolaze iz BiH i dalje, imaju podršku Društva bosanskih akademika u Austriji. Ovim putem im se želim još jednom zahvaliti. Lijep je osjećaj znati da postoji neko ko prati rad i trud naših studenata vani te to prikladno i nagraditi. Ova nagrada je podstrek za dalje učenje i još veće zalaganje u godinama studija koje dolaze – kaže sagovornica.

U planu joj je da završi šestogodišnji studij i nakon toga specijalizaciju.

- Dugoročne planove ću prilagođavati prilikama za dalji napredak, ali i željama koje se budu javljale s godinama. Povratak u domovinu ne isključujem kao opciju, ali za sada je u planu ostanak u Austriji dok ne završim sa planiram studijama. Čvrstu vezu s Bosnom i Hercegovinom planiram održavati, ako ne u vidu povratka, onda kroz različite projekte i saradnju – navodi Avdibegović.

Avdibegović ističe da na austrijskim fakultetima cijeni "dobar i opušten odnos između profesora i studenta, te korektan i jednak tretman svih studenata, kao i veoma dobru organizaciju koja omogućava planiranje vremena, što tokom studija mnogo znači".

- Također sam posebno zadovoljna težištem na praktičnim aktivnostima koje su od ključne važnosti za napredak u svakoj struci, pa tako i medicinskoj – zaključuje.

Najda Delić Simić iz Tešnja, Pravni fakultet završila je u Sarajevu, gdje je i magistrirala, a master studij "European Studies- Management of EU-Projects/Europäische Studien-Management von EU Projekten, FH Burgenland" upisala je kao nadogradnju svog znanja i proširivanje profesionalnih mogućnosti.

- Studij je poseban zbog interdisciplinarne i međunarodne orijentacije, koja otvara vrata širokom spektru profesionalnih mogućnosti u kontekstu EU-a. Naravno nezahvalno je nešto generalizovati ali ono što bih mogla posebno izdvojiti kao razliku u obrazovanju u Republici Austriji i Bosni i Hercegovini jeste agilniji način predavanja a samim tim i usvajanja znanja kao i jednostavnost i dostupnost profesora/predavača u Austriji u pozitivnom smislu. Iako smatram da ne postoji univerzalan recept uspjeha tokom studija, ono što bi moglo doprinijeti uspjehu jeste razvijanje kritičkog razmišljanja. To je važan dio studija i kao student treba biti sposoban analizirati informacije na nepristrasan način i donositi vlastite zaključke – kaže Delić Simić.

Ističe da je nagrada koju je dobila u Austriji za dobre rezultate, moralna satisfakciju i potvrda uloženog truda tokom studiranja.

- Izuzetna je čast biti nagrađena od strane Bosanskog akademskog društva u Austriji koje doprinosi promovisanju ekonomskih odnosa i održavanju povijesnih i kulturnih veza između Republike Austrije i Bosne i Hercegovine – navodi.

Kaže da još uvijek nije odlučila da li će se vratiti u BiH ili ostati u Austriji, ali da će zasigurno biti dostupna svim budućim bh. studentima koji budu imali priliku obrazovati se izvan Bosne i Hercegovine, te da želi da vještine stečene na master studiju prenese kroz razne podrške u napretku Bosne i Hercegovine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.