Najveća istraga u BiH: Više od 30 članova automafije uskoro na optuženičkoj klupi

objavljeno: 29.05.2018. u 16:51

Najopsežnija istraga kodnog naziva "Volan", koja se na području BiH provodi više od dvije godine s ciljem razbijanja organiziranih automafijaških grupa bliži se kraju, a Tužilaštvo BiH u narednim danima će podići optužnicu protiv više od 30 osoba, saznaje Faktor.

U optužnici će se naći imena kriminalaca međunarodnog kalibra koji su organizirali i do savršenstva doveli krađu skupocjenih motornih vozila u BiH.

Kako saznajemo, Tužilaštvo BiH je slučaj razradilo do najsitnijih detalja, a tužilac koji rukovodi istragom ovog slučaja prikupio je značajan broj dokaza kojim će dokazivati krivnju optuženih.

Ruta do Srbije

Automafijaši koji su obuhvaćeni najobimnijom optužnicom do sada, luksuzne automobile su krali u periodu od 2011. do 2017. godine i to na području Sarajevskog, Hercegovačko – neretvanskog, Tuzlanskog kantona, kao i na području Istočnog Sarajeva.

Ukradeni automobili su uglavnom završavali na području susjedne Srbije, a ruta krijumčarenja vozila išla je uglavnom od Sarajeva prema Sokocu i Višegradu da bi se dalje u susjednu državu prebacivala na širem lokalitetu općine Rudo. Istom rutom išla su i vozila koja su ukradena na području HNK-a odnosno preko Mostara, Konjica, Sarajeva pa dalje do Rudog.

Istražitelji su zadokumentovali krađu više od 100 vozila čija vrijednost dostiže više miliona KM.

Akciju "Volan" započeli su pripadnici MUP-a KS u vrijeme kada je krađa vozila bila u enormnoj ekspanziji, ali se ona ubrzo nakon toga proširila do te mjere da su učešće u njoj uzeli i pripadnici Granične policije BiH, kao i SIPA.

Osumnjičeni su, utvrđeno je istragom, nakon krađe vozila, za njih tražili otkup, te ukoliko on ne bi bio realiziran, vozila bi krijumčarili na područje susjednih zemalja i prodavali sa krivotvorenom dokumentacijom, ili bi ih sjekli i prodavali u dijelovima diljem BiH.

Jedno od ključnih imena koje se spominje u ovom slučaju je Enis Mandal zvani Pajser, glavni oprativac jedne od nekoliko automafijaških grupa koji je za samo jednu noć, prema izvoru Faktora, znao ukrasti i po nekoliko vozila.

Mandalu Tužilaštvo stavlja na teret 53 krađe auta od juna 2013. do augusta 2016. Osim Mandala u ovoj optužnici naći će se i druga zvučna imena iz kriminalnog miljea kako što su Miroslav i Sreto Pajić te Miroslav Škobo, Danilo Cicović, Njegoš Purković, Njegoslav Milinković, Bojan Košarac, Miloš Todorović, Vladimir Stevanović...

Ovom istragom, osim svakodnevnih krađa vozila u našoj zemlji, obuhvaćeni su i obračuni automafijaša sa policijom, od kojih se jedan dogodio 4. avgusta 2016. godine kada  je Sava Petričević zajedno sa Košarcem i Milinkovićem na Ilidži pokušao obiti BMW.

Ubrzo ih je okružila policija, ali su se oni odbili predati te su pucali na policiju. U tom okršaju ranjen je Sava Petričević, koji je umro 25 dana kasnije u KCUS-u.

Također, istragom su obuhvaćene i otimačine vozila koje su u nekoliko navrata zabilježene u Sarajevu. 

Manje krađa 

Prema podacima Federalne uprave policije u prva tri mjeseca ove godine ukradena su 134 automobila, za šest vozila manje nego u istom periodu prošle godine. Najveći broj automobila ukraden je na području Sarajeva, čak 86, dok je 14 ukradeno u HNK, 19 na području Tuzlanskog kantona... Veliki broj vozila je pronađen i vraćen vlasnicima što policijskom istragom što angažovanjem samih vlasnika.

Ipak, zbog jednako čestih hapšenja automafijaša i njihovog puštanja na slobodu, istražni organi koji se bave suzbijanjem automafije u našoj zemlji često su se našli na udaru kritika javnosti.

Istina je da su u ranijim predmetima sklopljeni mnogi sporazumi o priznanju krivnje sa osumnjičenim kradljivcima automobila, te su oni ubrzo izašli iz zatvora i vratili se starom poslu, naročito nakon akcija Kamen, Trebević, Kum...

Međutim, oni su i dalje bili pod lupom istražnih organa, te se pratio svaki njihov korak, a sve s ciljem kako bi se otkrio cijeli lanac i kako bi se veće međunarodne grupe kriminalaca dovele pred sud. 

Mnogi od osumnjičenih hapšeni su u nekoliko navrata, u različitim policijskim akcijama. Činjenica je da je nakon ovih akcija bilježen znatno manji broj ukradnih automobila.   

To dokazuje i statistika prema kojoj je krađa automobila u našoj zemlji od 2013. godine do danas u značajnom padu.

Prema podacima Federalne uprave policije u FBiH su 2017. godine evidentirana 654 krivična djela krađe motornih vozila, što predstavlja smanjenje za 243 u odnosu na godinu ranije.

Primjera radi, u 2016. godini ukradeno je 897 automobila, dok je 2013. godine taj broj iznosio 1.228 automobila.