open-navfaktor-logo
search
Sjećate li se
Najveća imena PLBiH: Ma kakav Tino-Sven Sušić, za Čelik je potpisao Michael Laudrup
Kroz Premijer ligu BiH u fudbalu prodefilovale su hiljade fudbalera, a među njima je i ime jedne svjetske legende - Michael Laudrup.
07.02.2020. u 13:44
get url
text

Dolazak Tine-Svena Sušića izazvao je polemiku među navijačima bh. klubova sa jednim pitanjem - ko je najveće ime PLBiH u njenoj historiji? Sa Grbavice su "replicirali" komšijama sa Koševa sa Semirom Štilićem, koji se prošlog ljeta vratio u Željezničar. Navijači Zrinjskog smatraju da je to Luis Ibanez, sjajni Argentinac, nekadašnji igrač slavne Boce Juniors...

I drugi klubovi imaju svoje favorite, ali gledajući teoretski, Laudrup je bez ikakve dileme najveća zvijezda koja je "došla" u jedan bh. klub.

Istina, slavni Danac, koji je nastupao za Juventus, Barcelonu, Real Madrid..., nikada nije zaigrao za NK Čelik, ali je nešto manje od 48 sati na papiru bio igrač premijerligaša sa Bilinog polja. Priča datira iz 1997. godine, a sve se dogodilo onda kada je iz japanskog Vissel Kobea trebao preći u holandski Ajax.

Prije nego što će zadužiti dres amsterdamskog velikana, Laudrup je "svratio" do Bilinog polja, a onda je Ajax na Čelikov račun uplatio novac koji je kasnije proslijeđen Laudrupu i njegovom menadžeru. Holanđani nisu morali plaćati porez, Laudrup i menadžer su dobili svoj novac, a vjerovatno je i u zeničkom klubu neko nešto zaradio...

Slučaj je bio pod istragom holandskog i Tužilaštva ZDK zbog sumnje na utaju poreza i pranja nekoliko miliona KM.

Za razliku od Laudrupa, na premijerligaškim terenima igrale su dvije velike zvijezde - Edin Džeko i Luka Modrić. Dijamant je karijeru počeo u sarajevskom Željezničaru, dok je hrvatski veznjak na početku karijere, kao posuđeni igrač Dinama, nastupao za Zrinjski.

Dres Željezničara nosila su i dvojica fudbalera koji su prije dolaska na Grbavicu nastupali u velikim evropskim timovima - Javi Hervas, u čiji CV je upisano da je bio član španske Seville, te Neil Wood, nekadašnji igrač Manchester Uniteda, koji trenutno radi u omladinskom pogonu tima sa Old Trafforda. Dio svojih karijera u Dolini ćupova proveli su i Ibrahim Šehić, Mirsad Bešlija, Samir Muratović, Stojan Vranješ, Mirza Mešić, Miroslav Stevanović, Edin Višća...

Zvučnim transferima može se pohvaliti i Sarajevo. Bordo dres nosili su igrači koji su nastupali za Milan (Harmony Ikande), Chelsea (Matej Delač), Köln (Mato Jajalo), a uz njih svakako treba dodati i Almira Turkovića, Mersudina Ahmetovića, Leona Benku, Saida Husejinovića, Almedina Hotu, Alena Škoru...

Elvir Rahimić, koji je sa moskovskim CSKA osvojio Kup UEFA, na početku karijere nastupao je za visočku Bosnu, a Saša Papac, legenda Glasgow Rangersa, ponikao je u Širokom Brijegu.

Nedavno je u Zvijezdu 09 stigao bivši reprezentativac Nigerije Christantus Ejike (31), koji je 2014. godine na Svjetskom prenstvu u Brazilu igrao protiv Bosne i Hercegovine.

Na bh. terenima igrao je i Rade Krunić, fudbaler Milana i reprezentativac BiH, koji je karijeru počeo u FK Sutjeska (FOča). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.