open-navfaktor-logo
search
Poginula spašavajući dijete
Nakon 55 godina hrabra Sarajka Nurka Burazerović će dobiti spomenik
Hrabra Sarajka Nurka Burazerović, koja je dala svoj život da bi spasila dječiji, dobit će spomenik u Sarajevu. Ona je 1968. godine skočila u Miljacku zajedno sa hrabrim vozačem GRAS-a Lukom Popovićem, kako bi spasili tada dvanaestogodišnjeg dječaka Ramiza Zekića. 
02.11.2022. u 15:15
get url
text

Dječak je u rijeku ušao da dohvati loptu, ali se počeo gušiti, te je Nurka skočila i spasila ga. U borbi da iz rijeke spasi dječaka, djevojka se utopila. Osim nje, u opasnim virovima se utopio i vozač Luka. Nurka je ukopana u Aleji velikana na Barama. Bila je vrhunski sportista, ali prije svega iskren i dobar čovjek. Nakon 55 godina Nurka će dobiti spomenik, saopćila je Općina Centar.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić i generalni direktor KJKP Pokop Samir Kurtanović potpisali su danas ugovor za izgradnju nadgrobnog spomenika Nurki Burazerović u iznosu od 4.500 KM, koje je osigurala Općina Centar u budžetu za 2022. godinu.

- Izrazito mi je drago i ponosan sam što je ova inicijativa nakon 55 godina od tragedije privedena kraju i što danas mogu potpisati ovaj ugovor. Važne stvari nisu zaboravljene. Trebamo pamtiti heroje i sjećati se ljudi koji su dali svoje živote kako bi spasili druge, naročito u ovo vrijeme kada je solidarnosti sve manje - rekao je Mandić.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala su i Nurkina braća, Dževad Burazerović i Esad Burazerović.

- Nema mi dražeg trenutka od ovoga, što sam dočekao spomenik poginuloj sestri dok sam živ. Ovo mi donosi veliki mir. Nemam riječi hvale za sve koji su učestvovali u ovome, a posebna zahvalnost od mene i moje porodice ide načelniku Mandiću koji je ovu inicijativu doveo do kraja - kazao je jedan od braće Burazerović.

Grupa građana rođenih, odraslih i trenutno nastanjenih u naselju Jezero podnijela je inicijativu da nadležni urade nešto kako bi lik i djelo Nurke Burazerović zauvijek ostali u sjećanju Sarajlija. Inicijativa datira još iz 2016. godine, a tek sada je realizovana na zahtjev vjećnika Velije Katice.

Nadgrobni spomenik poginulom Luki Popoviću, prije nekoliko godina, izgradila je njegova porodica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.