open-navfaktor-logo
search
Tehničke provjere
Nakon hakovanja u Bihaću: Bankomati Sberbanke i dalje ne rade širom BiH
Zbog sigurnosnih i tehničkih provjera brojni građani Bosne i Hercegovine koji imaju otvorene račune u Sberbanci već treći dan ne mogu podizati novac na bankomatima te banke širom zemlje.
05.02.2020. u 16:49
get url
text

Kako su nam kazali iz Sberbank BH, banka nesmetano obavlja svoje aktivnosti i naglašava da klijenti banke nisu oštećeni ni na koji način.

- Trenutno se vrše sigurnosne i tehničke provjere što je dovelo do privremene obustave u radu bankomatske mreže. Klijenti banke mogu slobodno koristiti svoje kartice i podizati gotovinu u poslovnicama banke koje duže rade - kazali su iz Sberbanke.

Dodali su kako se provjere obavljaju nakon što je kriminalna grupa ukrala novac iz bankomata.

- Otuđenje novca se desilo tokom vikenda, a otkriveno je nakon što je policija u Bihaću privela sumnjive osobe u neposrednoj blizini jednog bankomata. Radi se o stranim državljanima koji su zatečeni sa specijalnom opremom i velikom količnom gotovine. Pozivamo nadležne institucije da učine sve što je u njihovoj moći da rasvijetle sve okolnosti ovog slučaja. Sberbank BH je osigurana u slučaju ovakvih ili sličnih krađa. Od samog otkrivanja otuđenja novca iz bankomata, Sberbank BH blisko sarađuje i sva svoja saznanja dijeli sa nadležnim istražnim tijelima - naveli su iz banke.

U nedjelju su u Bihaću uhapšena dvojica Ukrajinaca, nakon što su zatečeni sa 99.960 KM koje su ukrali sa bankomata Sberbanke u tom gradu. Radi se o Aleksandru Ivanoviču Zajcevu i Dmitru Jurioviču Bojku, kojima je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti od bjekstva, a sumnjiče se za krivično djelo računalne prevare.

Sve se odigralo u tržnom centru Bingo u ulici Žrtava srebreničkog genocida u Bihaću. Dvojac je, na način koji je predmet istrage, uspio hakovati bankomat, a onda iz njega ukrasti spomenutu sumu novca. Prilikom pokušaja da pobjegnu s ukradenim novcem, zaustavili su ih radnici osiguranja, te je pozvana policija, koja ih je uhapsila nedaleko od mjesta počinjenja krivičnog djela.

Iz Tužilaštva Unsko-sanskog kantona kazali su da su na području USK imali samo jedan zabilježen slučaj hakovanja bankomata i krađe novca na takav način, ali i to da rad bankomata banka nije obustavila prema njihovom nalogu.

U međuvremenu su se pojavile nezvanične informacije da su opljačkani bankomati i u drugim kantonima, te da su pripadnici grupe navodno sa bankomata u više gradova u BiH za tri dana podigli najmanje 2,7 miliona maraka.

Da se radi o višečlanoj grupi koja pljačka bankomate, svjedoči podatak da su uposlenici Sberbanke 3. februara policiji u Orašju prijavili krađu novca iz bankomata, a osobe koje se dovode u vezu s tim zasad nisu pronađene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.