open-navfaktor-logo
search
Jutro poslije
Nakon korona-derneka: Šabanović razriješen dužnosti šefa Opće i abdominalne hirurgije u KCUS-u
Prim. dr. Jusuf Šabanović razriješen je jutros dužnosti šefa Opće i abdominalne hirurgije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
05.05.2020. u 10:17
get url
text

Ova informacija potvrđena je Faktoru u Kliničkom centru. 

Šabanović je, kako su gotovo svi mediji u Bosni i Hercegovini objavili već sinoć, organizirao rođendansku zabavu u sarajevskom restoranu "Golf klub", a kojoj je prisustvovao veći broj ljudi, uključujući ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca te estradne umjetnike poput Halida Bešlića, Semira Cerića Koketa, Harija Varešanovića, Slađanu Mandić...

Zabava u restoranu je prekinuta nakon intervencije policije jer su okupljanja još zabranjena zbog pandemije koronavirusa, kao i rad ugostiteljskih objekata. Gosti će biti sankcionirani u skladu sa zakonskim propisima, kao i ugostitelj.

U vezi sa Šabanovićem, koji je razriješen dužnosti, iz KCUS-a navode: 

- Zbog nepoštivanja općih propisanih mjera i opasnosti za uposlenike KCUS-a i bolesnike, upućen je u samoizolaciju i na postupak epidemiologa u Kantonu Sarajevo. Pravila su ista za sve i svi ih moraju poštovati, bez izuzetka i bez obzira na titule i status u društvu. KCUS principijelno postupa i smatra da je ponašanje kolege nedopustivo rizično. Ne želimo da bilo ko, neodgovornim ponašanjem, ugrozi dosadašnje izvanredne rezultate u borbi protiv COVID-19 koje smo postigli - rečeno nam je iz Kabineta generalne direktorice KCUS-a.

Ista mjera, smjena, kako su nam potvrdili u KCUS-u, poduzeta je i u slučaju šefice Klinike za gastroenterohepatologiju, kao i šefice odjela iste klinike.

- Nisu se odgovorno ponijele, nisu nosile propisanu zaštitnu opremu. Nisu provodile mjere kontrole i samokontrole te su ugrozile bolesnike i uposlenike navedene klinike. Kao što je poznato, Klinika je bila blokirana više sedmica. Trenutno je u punoj funkciji - pojašnjavaju iz KCUS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.