open-navfaktor-logo
search
Finansiranje stranaka
Nakon Nermina i Damir Nikšić traži da se njihovim strankama ne smanjuju izdvajanja iz budžeta: "Građani će otići iz Sarajeva"
Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) Damir Nikšić se tokom današnje rasprave o rebalansu Budžeta KS za 2020. godinu požalio zbog predloženog umanjenja iznosa novca namijenjenog za finansiranje političkih stranaka i samostalnih zastupnika, iako je to, kako je kazao, nimalo popularna primjedba.
08.05.2020. u 00:16
get url
text
Damir Nikšić

Ocijenio je da se novac ne treba reducirati svim političkim strankama i zastupnicima, već samo onim koje su dio vladajuće većine.

- Nismo svi isti. Poziciji je to lako reći, ali opozicija nije u istoj situaciji. Ne mislim da bi se omjer rezanja finansiranja političkih stranaka i parlamentarnih grupa trebao odnositi podjednako na velike vladajuće na jednoj i male opozicione stranke koje imaju malo zastupnika na drugoj strani, a pogotovo je loše ako se ista mjera i omjer odnose na samostalne zastupnike, uz to i opozicione, koji su u najmanjoj manjini – izjavio je Nikšić.

Dodao je kako se boji da bi reduciranje izdvajanja za političke stranke i zastupnike "moglo biti zloupotrebljeno pred Lokalne izbore". Dakle, Nikšić se usprotivio umanjenju sredstava kojima bi on raspolagao, ali ne zbog sebe već zbog građana KS.

- Vladajuće stranke su ušle u kantonalne institucije i preduzeća, raspolažu budžetom, pa mogu taj novac na ovaj ili onaj način nadomjestiti, prelomiti ga, za razliku opozicije – kazao je Nikšić.

Umanjenje novca za finansiranje političkih stranaka i zastupnika bi se, ocjenjuje, negativno odrazilo na "stanje demokratije".

- Taj novac za naknade strankama također hrani žive ljude, koji će taj novac morati tražiti od države, od Kantona na drugi način – dodao je Nikšić.

Ako se smanji iznos novca koji je prvobitno namijenjen opoziciji, to bi, tvrdi Nikšić, moglo rezultirati "iseljavanjem građana opozicije iz ovog grada i ove zemlje".

- Ja kada dobijem novac, ja imam direktnu kontrolu nad tim novcem i siguram sam da taj manjinski novac dolazi do građana i manjina koji su opozicija vladajućoj većini – smatra Nikšić.

Ponovio je da se protiva jednakom umanjenju novca za sve političke stranke i zastupnike.

- Ako mi, male stranke koji smo na početku jedne političke avanture, ne uspijemo platiti svoje kancelarijske prostore, račune za struju, grijanje i vodu, mi nećemo imati adresu za djelovanje, a bez adrese ćete nas ugasiti. Doslovno nas neće biti ni na mapi – zaključio je Nikšić.

Predložio je da finansiranje političkih stranaka i parlamentarnih grupa ostane smanjeno sa 1,1 miliona KM na 750.100 KM, ali da se samo strankama vladajuće većine taj iznos umanji u potpunosti, dok bi se strankama opozicije smanjilo za ne više od 50 posto, a samostalnim zastupnicima da se umanji za 20 posto.

Na njegov istup je replicirala zastupnica Demokratske fronte Bibija Kerla, koja je kazala da Nikšić svaki mjesec na ime finansiranja samostalnih zastupnika dobija dodatnih 1.600 KM, što je tokom jednog mandata više od 60.000 KM. Uzimajući u obzir da je u Skupštini KS pet samostalnih zastupnika, to je, prema njenoj računici, 336.000 KM.

- Za 336.000 KM možemo da osiguramo plaće za 336 radnika u KS. I ti ćeš sad meni pričati da tebi trebaju pare za kancelariju koju imaš u Skupštini KS, sad ćeš mi pričati da ti trebaju pare za telefon koji plaća Skupština KS i sad ćeš ti meni reći da ja tebe podcjenjujem zato što si ti samostalni zastupnik. Mogla sam i ja biti samostalni zastupnik šest godina, pa sam mogla uzeti 400.000 KM i da mirne duše sljedeće letiri godine kažem: "Željko Komšiću, hvala ti, ali ti nisi više moj predsjednik" – kazala je Kerla.

Ranije se, podsjetit ćemo, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić požalio na Samitu partije evropskih socijalista posvećenom Zapadnom Balkanu zbog činjenice da su umanjeni iznosi u budžetima prvobitno namijenjeni za finansiranje političkih stranaka. Reduciranje ili ukidanje finansiranja političkih partija je prepoznao kao "početak konačnog obračuna sa opozicijom".

VEZANI TEKST - Vapaj iz Alipašine 41: Nikšić se žali što će već osiromašeni SDP dobiti manje novca iz budžeta

Ovakve kritike na račun umanjenja iznosa novca namijenjenog za finansiranje političkih stranaka, te preusmjeravanje tog novca na finansiranje privrede i zdravstva, naročito iznenađuje zbog činjenice da te kritike dolaze od političkih zvaničnika koji se deklarativno izjašnjavaju kao socijaldemokrate i kojima bi socijalna osjetljivost trebala biti primatna osobina i okosnica političkog djelovanja.

Čak su, podsjetit ćemo, penzioneri u FBiH iskazali razumijevanje za mogućnost da im ne budu uvećane penzije, kako je to prvobitno planirano, ali za zastupnike opozicije u KS je, sudeći prema istupima, bilo kakvo reduciranje novca prvobitno namijenjenog njima neprihvatljivo jer u takvim okolnostima oni, kako je to kazao Nikšić, neće moći plaćati kancelarije i račune.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.