open-navfaktor-logo
search
Rast broja zaraženih
Nakon "ruskih stručnjaka" koji su došli na Dodikov poziv: UKC Banja Luka postao žarište koronavirusa
Univerzitetski klinički centar u Banjoj Luci postao je jedan od klastera. Tvrdi to predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a Miodrag Femić, a njegove tvrdnje potkrepljuju brojke novozaraženih koronavirusom i posljednja dešavanja u toj zdravstvenoj ustanovi.
02.05.2020. u 14:25
get url
text
Milorad Dodik na dočeku ruskih vojnih stručnjaka
Milorad Dodik na dočeku ruskih vojnih stručnjaka

- Nemojte onda da se čudite što se u Studenstkom domu trenutno nalazi, do jutros (u petak ujutro, op.a.) 11 sestara i dva doktora iz UKC-a, plus današnjih pet novozaraženih. Svi su iz Kliničkog centra – kazao je Femić gostujući u emisiji "Izazovi" BN televizije.

Dodao je da su ga kolege, medicinski i nemedicinski radnici, zamolile da javnost upozna sa činjenicom da postoji kontaminacija u UKC-u Banja Luka sa COVID-19, a u tom kontekstu je istaknuo i nepostojanje adekvatne zaštitne opreme za medicinsko osoblje.

Kao posljedica takve situacije, danas je uslijedilo premještanje pacijenata sa pojedinih klinika UKC-a Banja Luka, s obzirom da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi evidentirano više od 30 slučajeva zaraze koronavirusom među zdravstvenim radnicima. Samo u posljednja 24 sata utvrđeno je prisustvo koronavirusa kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine.

Rast broja zaraženih je uslijedio u devetoj sedmici od izbijanja pandemije, nakon što su "ruski stručnjaci" izvršili dezinfekciju te zdravstvene ustanove.

Šef Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i kompletno političko rukovodstvo entiteta RS dočekalo je 9. aprila avion sa ruskim vojnim osobljem i njihovom opremom. U tom je trenutku dolazak "ruskih stručnjaka" ocijenjen kao neprocjenjiva pomoć zdravstvenom sistemu entiteta RS u borbi protiv COVID-19.

Zanimljivo je da "ruski stručnjaci" nisu prošli nikakva testiranja, niti su provedene bilo kakve zaštitne mjere, koje su bile neophodne s obzirom na činjenicu da se i Rusija suočava sa velikim problemima pri borbi sa pandemijom.

- Tamo gdje izvrše dezinfekciju njihovim sredstavima, kažu da je kao da i nije bilo korone – kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Međutim, Rusi, kojima je omogućen neometan pristup svim zdravstvenim institucijama u entitetu RS, nisu dezinfekciju vršili isključivo svojim sredstvima, već je i Vlada RS-a izvršila nabavku sredstava koja su stručnjaci u vojnim uniformama koristili.

Dezinfekcija UKC-a Banja Luka je počela od 11. aprila i trajala je nekoliko dana. Dvije sedmice kasnije, što je prosječan period inkubacije, došlo je do naglog porasta broja zaraženih među medicinskim osobljem te zdravstvene ustanove.

To, naravno, ne mora nužno značiti da je vojno osoblje iz Rusije odgovorno za širenje, ali definitivno ukazuje ne neodgovoran odnos nadležnih institucija i zvaničnika u entitetu RS, koji su gostima iz Rusije omogućili kretanje po zdravstvenim ustanovama bez ikakvih ranije provedenih preventivnih mjera.

S druge strane, saopćeno je kako su "ruski stručnjaci" prenijeli savjete medicinskom osoblju u entitetu RS o načinima preveniranja širenja virusa. Bez obzira da li su sporni savjeti, ili te savjete medicinsko osoblje u Banjoj Luci nije najbolje usvojilo, činjenica je da je UKC Banja Luka nakon posjete Rusa postao žarište koronavirusa.

Istu ekipu ruskih vojnih stručnjaka je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović pozvao da izvrše dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru, ali im nije omogućen ulazak u državu. Čović je poziv pravdao "pozitivnim iskustvima iz  UKC-a Banja Luka". O kakvim se pozitivnim iskustvima radi, svjedoče posljednje informacije iz te zdravstvene ustanove

Šef Tima za praćenje mjera i preporuka Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić je nedozvoljavanje ulaska "ruskim stručnjacima", ocijenio kao "nerazumnu odluku bošnjačkog političkog estabilišmenta", te da je, kako je kazao, srbofobna i rusofobna politika potpuno ogoljena. Vrijedi naglasiti da je Stevandić "drugi čovjek" UKC-a Banja Luka, koji se niti u jednom trenutku nije osvrnuo na rast broja zarraženog medicinskog osoblja, ali jeste tu činjenicu pokušao kamuflirati "srbofobnom i rusofobnom politikom bošnjačkog establišmenta".

Rusija je danas potvrdila značajan rast novozaraženih koronavirusom, a u jednom je danu potvrđeno rekordnih 9.625 novih slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih povećan na 124.052. Od jučer je potvrđeno 57 smrtnih slučajeva, čime je ukupan broj preminulih od COVID-19 u Rusiji povećan na 1.222.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.