open-navfaktor-logo
search
Afera "Respiratori"
Nakon sjedišta FUCZ-a, SIPA pretresa i prostorije "Srebrene maline" u Vogošći
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), nakon što su ranije pretresli prostorije Federalne uprave civilne zaštite na Stupu, trenutno pretresaju i prostorije firme "Srebrena malina", vlasništvo TV voditelja Fikreta Hodžića u Vogošći.
05.05.2020. u 17:34
get url
text

Kako je potvrdio glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović, cilj ovih pretresa je izuzimanje predmeta koji će biti korišteni kao dokazi u istrazi sumnjive nabavke respiratora iz Kine, koje je posredstvom firme "Srebrena malina" obavila Federalna uprava civilne zaštite. Pretresi se obavljaju po naredbi Suda BiH i pod nadzorom državnog Tužilaštva.

- Cilj pretresa je samo izuzimanje dokaza, neće biti lišavanja slobode - kazao je Miladinović. 

{$galerijaFotografija}

Tužilaštvo BiH provodi istragu o onavodnim nezakonitostima prilikom nabavke 100 respiratora iz Kine, nakon što je jučer odlučeno sa sastanku u SIPA-i da se radi o predmetu iz njihove nadležnosti. 

VEZANI TEKST - Istraga nabavke respiratora: SIPA pretresa prostorije Federalne uprave civilne zaštite

Kadrija Kolić, koji zastupa direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a koji je danas bio prisutan prilikom izuzimanja predmeta, kazao je kako Solak nema status osumnjičenog, te ustvrdio da je nabavka respiratora izvršena "u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima".

-  Dobio sam kompletnu dokumentaciju koju je već dobilo Tužilaštvo i SIPA - sve što su u medijima objavili, sve kvalifikacije koje su iznijeli apsolutna su laž - kazao je Kolić.

Konačan sud o cijelom slučaju dat će istražni organi. 

Srebrena Malina Vogošća Wog Sipa pretres 05.05.2020
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.