open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo pravde
Nakon slučaja "Pazarić": Počele izmjene Zakona o inspekcijama FBiH
Razlog je ponovno uvođenje inspekcije za socijalnu i dječiju zaštitu
25.12.2019. u 14:25
get url
text
Mato Jozić

Ministarstvo pravde Federacije Bosne i Hercegovine je krenulo sa pripremama za izradu teksta nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama. Izmjenama će se ponovo uvesti inspekcije za socijalnu i dječiju zaštitu u čijoj bi nadležnosti, između ostalog, bio i inspekcijski nadzor nad radom ustanova socijalne zaštite čiji je osnivač FBiH, poput Zavoda "Pazarić". 

- U Federalnom ministarstvu pravde u saradnji sa Federalnom upravom za inspekcijske poslove FBiH i Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike u toku je priprema za izradu teksta Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijama. Cilj je provođenje obaveze ovog ministarstva za pripremu Nacrta i upućivanja na usvajanje u skladu sa propisanom procedurom - naveo nam je Mato Jozić, federalni ministar pravde.

Za odgovore na pitanja ko sada kontroliše rad socijalnih ustanova, i da li su prije postojale inspekcije za socijalnu i dječiju zaštitu, uputio nas je na Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH.

- Nadzor nad stručnim radom i nadzorom nad zakonitošću rada zavoda vrše Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo pravde, zdravstva i obrazovanja i nauke, svako u okviru svoje nadležnosti. Nadzor se obavlja u skladu sa Pravilnikom - odgovorio nam je Vesko Drljača, federalni ministar rada i socijalne politike i dodaje:

- Razlozi zbog kojih novim Zakonom o inspekcijama FBiH nije regulisan inspekcijski nadzor u oblasti socijalne zaštite nisu poznati ovom ministarstvu jer nije predlagač zakona - navodi Drljača.

Pojašnjenje smo potražili u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

- Što se tiče nadležnosti iz oblasti socijalne i dječije zaštite, Federalna uprava za inspekcijske poslove nema nadležnost za kontrolu iz ove oblasti jer Zakon o inspekcijama FBiH nije predvidio radna mjesta federalnih inspektora za socijalnu i dječiju zaštitu. Do trenutka kada je taj zakon stupio na snagu, do 2014. godine, u FUZIP-u je postojalo radno mjesto federalnog inspektora za socijalnu i dječiju zaštitu sa dva izvršioca. Oni su kontinuirano kontrolisali, utvrđivali nepravilnosti, donosili upravne mjere, sankcionisali pravna i odgovorna lica - kazali su nam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.