Nikada se do sada u BiH nije dogodio ovakav slučaj. Stoga su svi u nedoumici šta uraditi. Izborni zakon BiH nije predvidio ovakvu situaciju.

U SDA smatraju da CIK treba da donese odluku o ponavljanju izbornog procesa za načelnika travničke općine. Bakir Izetbegović, lider SDA, u izbornoj noći rekao da misli da će se izbori u Travniku ponoviti.

- Smatram da je to jedino ispravno rješenje, s obzirom na to da je izborni proces u toku, a jedna od kandidata je umro. Isto bismo zatražili i da je u pitanju kandidat bilo koje političke stranke - kazao je i predsjednik Kantonalnog odbora SDA SBK Asim Mekić. 

 

Međutim, u HDZ-u ne smatraju da bi se izbori trebali ponoviti. Predsjednik FBiH Marinko Čavara istakao je kako ni jednog uporišta u zakonu nema da se ponove izbori u Travniku.

- Sljedeći kandidat po broju glasova je novoizabrani načelnik. Nijednog uporišta u zakonu nema da se izbori u Travniku ponove, to je samo želja SDA. Ne mora biti iz SDA načelnik općine, to nigdje u zakonu ne piše i to samo je želja članova SDA. Isto tako je da umre izabrani vijećnik, popopunjava slijedeći po broju glasova - zaključio je Čavara.

Zanimljivo je da se u tumačenje izbornih pravila, koja očigledno uopće ne poznaje, upušta predsjednik Federacije BiH, koji se već dvije godine nelegitimno nalazi na ovoj funkciji.

Kaže, da nema uporišta u Izbornom zakonu da se ponove izbori u Travniku, ali isto tako i njegovo paušalno tumačenje nema uporišta. 

Jer ovo sada nije ista situacija, kako je on nastoji spinovanjem, ali i neznanjem plasirati u javnosti. Kada je riječ o vijećnicima i kada se radi o istoj stranačkoj listi, te je posve logično da na mjesto preminulog vijećnika dolazi sljedeći sa liste, baš kao i kada vijećnik ili zastupnik odustanu od osvojenog mandata, onda umjesto njih ulazi sa liste onaj sa najvećim brojem osvojenih glasova. 

Član CIK-a Suad Arnautović iznio je lični stav koji ne želi obrazlagati dok CIK ne donese konačnu odluku. On je u svom dopisu predsjedniku CIK-a Željku Bakalaru i članovima naveo da bi preminuli Mirsad Peco nesporno bio neposredno izabrani načelnik Općine Travnik.

- U ovakvoj pravnoj i činjeničnoj situaciji potrebno je da CIKBIH poništi izbore u Travniku zbog očite nepravilnosti, te postupi prema čalnu 1.2b Izbornog zakona BiH, odnosno zakaže nove izbore - naveo je Arnautović u svom dopisu.

No, Bakalar i ostali članovi CIK-a, sudeći prema izjavama na današnjoj press konferenciji ne misle tako. Govoreći o situaciji u Travniku kazao je da su članovi CIK-a već razgovarali o tome kako bi pronašli rješenje.

- Neposredno pred početak ove sjednice smo dobili zvanični podatak iz Općine Travnik. Obzirom da to našim Izbornim zakonom nije precizno normirano, pa smo uputili zvaničan zahtjev za mišljenje od OSCE-a, da vidimo kako je u svijetu to regulirano, da vidimo da li postoje neki standardi koji bi nam olakšali da pronađemo odgovore – izjavio je Bakalar na današnjoj sjednici CIK-a BiH.

VEZANI TEKST - Rezultati u Travniku: Najviše glasova osvojio preminuli kandidat SDA

Članica CIK-a BiH Vanja Bjelica-Prutina je konstatirala da su na izborni dan iz medija saznali o smrti kandidata, a da je danas u 13.31 stigla zvanična informacija.

- Ovaj dokaz je potreban kako bi formalno-pravno imali utvrđenu činjenicu. Na sam izborni dan niko od članova CIK-a nije imao prijedlog da se prekine izborni proces – izjavila je Bjelica-Prutina.

Potvrdila je da je CIKBiH uputio pismo OSCE-u kako bi utvrdili koja je praksa u drugim državama, a kako bi donijeli pravilnu i zakonitu odluku.

- Smatram da ne trebamo podlijegati pritiscima za brzom reakcijom. Moramo reagirati zakonito. Moramo donijeti utemeljenu odluku. Ovo pitanje se razmatra, o tome razgovaramo, tek smo danas dobili formalni dokaz o smrti. Ja se nadam da ćemo u što skorije vrijeme javnosti saopćiti odluku – izjavila je članica CIK-a.

Kako je to pitanje regulirano u susjednoj Hrvatskoj 

U susjednoj Hrvatskoj, zakonskim propisima regulirana je primjera radi situaciju ukoliko se kod predsjedničkih izbora dogodi da jedan od kandidata koji uđe u drugi krug u međuvremenu umre. Cijeli izborni postupak se ponavlja.

- Predsjednik Republike Hrvatske, bez obzira da li na izborima sudjeluje jedan ili više kandidata, bira se većinom glasova svih birača koji su glasovali. Ako niti jedan od kandidata ne dobije takvu većinu, izbor se ponavlja nakon 14 dana.

Ako je na izborima sudjelovalo više kandidata pravo da budu birani imaju dva kandidata koji su u prvom glasovanju dobili najviše glasova. Ako koji od kandidata odustane, pravo da bude ponovno biran stječe kandidat koji je sljedeći po broju dobivenih glasova.
 
Ako jedan od kandidata, koji ima pravo sudjelovati na ponovljenom izboru, umre u vremenu od dana prvog glasanja na kojem niti jedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu pa do dana ponovljenog izbora, ponavlja se cijeli izborni postupak.

Također, prema tumačenju Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske, iako nemaju proceduru za dan izbora, imaju analogiju, a piše da se u drugom krugu, kada bi umro jedan od dva kandidata koji su ušli u drugi krug za načelnika, cijeli izborni proces ponavlja. Pravilo važi za lokalne i predsjedničke izbore.