- U ulici Kolodvorska okončani su radovi i odrađen je i tehnički prijem, a u narednim danima se očekuje izvještaj stručne Komisije za tehnički pregled, na osnovu kojeg će općinska Služba prostornog uređenja i urbanizma izdati upotrebnu dozvolu – kazali su za Faktor iz Općine Novo Sarajevo.

Služba za komunalne i stambene poslove i saobraćaj Općine Novo Sarajevo je krajem 2022. godine zatražila informaciju od nadležnog Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo u vezi s mogućnosti raspodjele parking mjesta podzemne garaže G3 u ulici Kolodvorska.

- Nadležno ministarstvo je informisalo Općinu da će se nakon otvaranja podzemne garaže odrediti ko će upravljati garažom i način i na koji će se način koristiti parking mjesta u ovom zajedničkom objektu Vlade Kantona Sarajevo i Općine Novo Sarajevo – dodali su iz Općine Novo Sarajevo.

Izgradnja ove podzemne garaže počela je u ljeto 2020, a trebala je biti završena do sredine novembra 2020. godine. To je zajednički projekat Vlade KS i Općine Novo Sarajevo. Projekat je započet prije tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera KS.

Vrijednost ove garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojilo Ministarstvo saobraćaja KS, a Općina Novo Sarajevo je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 miliona maraka. Javna kolektivna garaža imat će dvije podzemne etaže gdje će biti 165 parking mjesta.