open-navfaktor-logo
search
Probijeni svi rokovi
Nakon više od tri godine konačno otvorena garaža kod Hitne u Sarajevu
Nakon više od tri godine izgradnje danas je u Sarajevu svečano otvorena javna garaža preko puta Hitne pomoći.
20.10.2023. u 12:32
get url
text

{$galerijaFotografija}

Podizanjem rampe otvorio ju je načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović.

- Bilo je problema oko otvaranja ove garaže i mogu reći da je ovo bila predizborna garaža. Kasnije se ispostavilo da od samog početka sa gradilišta nisu uklonjene instalacije BH Telecoma, Elektroprivrede, što je izazvalo i veliko kašnjenje. Zbog kašnjenja u izgradnji garaže cijena je znatno povećana, ali ja u ovom trenutku ne znam koliko tačno - rekao je Tanović.

Direktor preduzeća ONSA koje će upravljati garažom Anel Tahirbegović je rekao da smo konačno došli do otvaranja garaže i da su gotovo svi problemi riješeni.

- Ima još samo nekoliko stvari koje će trebati popraviti. Građani su zainteresovani za unajmljivanje garaže i već se prijavilo njih 30. Mjesečno iznajmljivanje garaže je 130 KM - rekao je on.

Garaža je izgrađena u Kolodvorskoj ulici raspolaže sa 165 mjesta za parkiranje, na krovnoj etaži i dvije podzemne etaže. Izgradnju je finasirala Vlada Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo. Vrijednost garaže iznosila je oko šest miliona maraka, od čega je 4,3 miliona kao investitor izdvojio Kanton Sarajevo, a Općina je dodijelila zemljište u vrijednosti 1,5 milion maraka.

Garažom će upravljati općinsko Javnog preduzeća ONSA. Oko upravljanja garažom bilo je velikih problema. Prvobitno je bilo zamišljeno da garažom upravlja Javno kantonalno komunalno preduzeće Rad. Na kraju je Ministarstvo za saobraćaj, odlučilo da garažom upravlja ONSA preduzeće Općine Novo Sarajevo.

Izgradnja podzemne garaže kod sarajevske Hitne pomoći počela je u augustu 2020. godine. Projekat je započet prije više od tri godine za vrijeme mandata Nedžada Koldže kao načelnika Općine Novo Sarajevo i Marija Nenadića, tadašnjeg premijera Kantona Sarajevo.

Prvi rok za završetak podzemne garaže u sarajevskoj Kolodvorskoj ulici prošao je 15. novembra 2020. godine. Nakon prvog neispunjenog obećanja iz Zavoda za izgradnju KS u prosjeku svaka tri-četiri mjeseca obećavali su da će garaža biti otvorena i tako sve do današnjeg konačnog otvaranja, a kasnije su neispunjenja obećanja davali iz Općine Novo Sarajevo.

Čak su iz Općine Novo Sarajevo najavili da će svečano otvaranje garaže biti 29. septembra 2023. godine, a nakon najave isti dan su otkazali otvaranje garaže zbog problema oko prespajanja priključka vodom protivpožarnih sistema na priključak sanitarne mreže zbog toga što je nakon asfaltiranja kružnog toka ostao dostupan samo jedan. Nakon nekoliko dana Vodovod i kanalizacija otklonio je kvar i garaža je bila spremna za otvaranje.

DSC_7081.JPG
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.