open-navfaktor-logo
search
Nastavak pregovora
Nakon višesatnih razgovora napustili zgradu Delegacije EU: Izetbegović i Čović bez izjava
Bakir Izetbegović i Dragan Čović, predsjednici SDA i HDZ-a, napustili su zgradu Delegacije Evropske unije u Sarajevu gdje su od jutros bili na pregovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice, prije svih Mathewom Palmerom, američkim izaslanikom za izbornu reformu u BiH i Angelinom Eichhorst, direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove. 
30.11.2021. u 17:11
get url
text

VEZANI TEKST - Počeo novi krug pregovora: U zgradu Delagacije EU-a stigli Palmer, Izetbegović, Čović...

Lideri stranaka nisu davali izjave, osim što je Izetbegović samo kratko rekao prisutnim novinarima:

- Nema ništa novo.

Jutros je i Željko Komšić, lider DF-a, imao sastanak sa Palmerom i Eichhorst. Nije optimista.

- Oni insistiraju na izmjenama u vezi s Predsjedništvom BiH i Domom naroda BiH. Kada je riječ o izbornim jedinicama u BiH, ne može se uvesti načelo nejednake vrijednosti glasa. To je besmisleno, i ako bismo išli tim putem, to bi vodilo ka teritorijalizaciji etničkog principa i samo bismo dali protivnicima ove zemlje da nastave sa podjelom – izjavio je Komšić.

VEZANI TEKST - Komšić: Sumnjam da će se do marta postići dogovor o izmjenama Ustava i Izbornog zakona

Podsjetimo, jučer su se tokom cijelog dana odvijali razgovori u koji su pored predstavnika međunarodne zajednice učestvovali lideri vladajućih i opozicionih stranaka, zatim predstavnici Centralne izborne komisije...

Izetbegović je jučer o pregovorima i pritiscima stranog faktora da se pristane na uvjete HDZ-a kazao:

- Nema sankcija, ima pritisaka mislim na sve strane, ali najmanje na HDZ. No, preživjet ćemo. nismo u politici od jučer. Treba postaviti sve na dvije noge. Neće se moći izaći jednostrano HDZ-ovom prijedlogu - istakao je Izetbegović i dodao: Ili će sve biti riješeno ili neće biti ništa riješeno.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.