open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Nalaz poslan u Sarajevo: Vozač autobusa iz Tuzle, učenici i nastavnici iz Gračanice stavljeni u izolaciju
Vozač autobusa iz Tuzle, koji je boravio u Italiji, javio se danas na tuzlanski Univerzitetski-klinički centar sa simptomima upale grla. Njemu je urađen test na koronavirus i nalaz je danas oko 12.30 sati poslan u Sarajevo na analizu, a vozaču busa naložena je kućna izolacija u trajanju od 14 dana, saopćio je danas Krizni stožer za koronavirus koji je formirala Vlada Tuzlanskog kantona.
25.02.2020. u 16:13
get url
text

Također, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK donijelo je odluku da otkaže nastavu u Drugoj osnovnoj školi u Gračanici jer je za veći broj djece i njihovih nastavnika određena kućna izloacija, zbog putovanja u Italiju, tačnije Veneciju. Za sada nikome od njih nisu rađeni testovi na koronavirus jer niko nema simptome bolesti.

- Naredili smo svim domovima zdravlja u TK da odrede osobe za posebnu edukciju o uzimanju uzorka koronavirusa, a sve to da bi osigurali samoizolaciju za putnike koji su bili u područjima gdje je aktivan koronavirus. Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) TK je dobio u nadležnost da svim javnim zdravstvenim ustanovama proslijedi informaciju o zbrinjavanju, izolaciji i samoizolaciji - rekla je danas ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Doktorice Jasmina Brkić Džambić i Maida Mulić iz ZJZ TK i ministrica Dajana Čolić

On je istakla da mjesta panici nema, ali je rekla da iz predostrožnosti treba otkazati sva putovanja u područja gdje se pojavio koronavirus, a to je preporuka i resornog ministarstva FBiH.

- Sve osobe koje su u posljednih sedam dana, po preporukama Minstarstva zdravstva FBiH, putovale u zemlje u kojima je prisutan koronavirus, trebaju se javiti u svoje domove zdravlja gdje će dobiti uputstva za za ponašanje. Jedan takav primjer građanske svijesti je i vozač autobusa, koji se sam javio - kaže Čolić.

TK nema sanitarnog inspektora koji može donositi rješenje o zdravstvenom nadzoru ili potrebi zdravstvene izolacije ili samoizolacije, a to nemaju ni neke općine i gradovi te je Krizni štab tražio od onih lokalnih zajednica koji imaju takve inspektore, da omoguće saradnju, odnosno izlazak na području cijelog kantona.

- Na dječijem hospisu pri Klinici za plućne bolesti u Slavinovićima, osigurali smo prostor za karantin, ukoliko za to bude potrebe. Za sada tu imamo sedam kreveta, a ukoliko bude potrebno, kapacitet se može i povećati. Također, pored spomenute, imamo još jednu lokaciju koja može poslužiti za karanitin - dodaje Čolić.

Epidemiologinja sa ZJZTK Jasmina Brkić Džambić potvrdila je da vozač autobusa boravio na području Venecije od petka do nedjelje.

- On ima blagu upalu grla i to ne znači da se radi o infekciji koronavirusom. Sezona gripe je u toku, ali je urađen bris, nalaz je poslan u laboratorij u Sarajevu, koji je nadležan za te nalaze. Kantonalni inspektor je odredio kućnu izolaciju u trajanju od 14 dana - rekla je doktorica Jasmina Brkić Džambić.

Nezvanično, radi se o vozači kompanije Transturist, a u ZJZTK kažu da se građani koji su bili u Italiji javljaju tokom cijelog dana, ali niko nema simptoma.

Virus obične sezonske gripe, ističe ministrica Čolić, opasniji je od koronavirusa.

- Od koronavirusa najčešće obolijevaju muškarci stariji od 80 godina, posebno osobe koje već imaju neka oboljenja. Klinička slika kod osoba koje su radno sposnobne, nije toliko teška. Sve što mi poduzimamo su preventivne mjere. Smrtnost od sezonske gripe puno je veća u odnosu na koronavirus. Dakle, molimo da se ne širi panika - kaže dr. Čolić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.