open-navfaktor-logo
search
Neugodni Pukki
Napadač od kojeg strahuje BiH: U kvalifikacijama pogađa svakih 88 minuta, a Finci su ovisni o njemu
Teemu Pukki, 31-godišnji napadač Norwich Cityja bit će najveća prijetnja po gol Zmajeva u sudaru BiH i Finske u subotu na Bilinom polju (15 sati).
12.11.2021. u 20:56
get url
text

Pukki je najpoznatiji i najbolji finski fudbaler. Sa 33 gola u 98 utakmica najbolji je strijelac u historiji Finske. Jedan pogodak manje u 137 susreta postigao je Jari Litmanen.

Zašto je Pukki noćna mora za navijače BiH? U tri međusobna duela Finske i BiH, finski golgeter postigao je četiri gola.

Na startu kvalifikacija za SP u Finskoj bilo je 2:2. Dvostruki strijelac za Finsku bio je Pukki, a za Zmajeve su pogađali Pjanić i Stevanović.

Pukki je postigao oba gola u trijumfu Finske protiv BiH rezultatom 2:0 u junu 2019. u sklopu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

VEZANI TEKST - Kanerva: Spremni smo za sve situacije pa i za nastup BiH bez Edina Džeke
 

Jedini meč u kojem golgeter Norwicha nije zatresao mrežu BiH bio je onaj iz oktobra 2019., kada su Zmajevi slavili 4:1 na Bilinom polju.

Igra Finske potpuno je ovisna o Pukkiju. Od sedam pogodaka Finaca u kvalifikacijama za Mundijal, 31-godišnjak rođen u Kotki postigao je šest. Pukki u kvalifikacijama postiže gol po meču, protivničku mrežu trese svakih 88 minuta i prosječno ima 3,3 udarca po utakmici. Nije imao asistencija.

Finski golgeter ove sezone u engleskom Premiershipu ima 11 nastupa i tri gola, od čega dva iz penala. U prosjeku mrežu rivala u engleskoj eliti pogađa svakih 308 minuta.

Prošle sezone bio je itekako ubojitiji. Doduše, Norwich se takmičio u Championshipu, a sezonu je okončao sa 26 golova na kontu. Pet puta pogađao je iz penala. Pogodak je postizao svake 133 minute.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.