open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
"Napadi na Bošnjake moraju prestati": SNSD i HDZ se protive pomjeranju plaćanja PDV-a, Lovrinović napao SDA
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je u nastavku 8. sjednice razmatrao Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojeg je uputio dopredsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić (SDA).
19.05.2020. u 14:19
get url
text

Prijedlog je razmatran po hitnom postupku, što je podržalo 24 zastupnika, devet je bilo protiv, a dvoje suzdržano, a o usvajanju ovog prijedloga će se zastupnici izjasniti na kraju rasprave o svim tačkama.

Taj prijedlog podrazumijeva mogućnost Vijeću ministara BiH da donese privremenu odluku o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana. Ovim je Prijedlogom predviđeno da se taj rok može produžiti i na dodatnih 90 dana, ukoliko postoji potreba.

Zastupnica PDP-a Mira Pekić je tokom rasprave o proceduri istaknula da bi pomoć privredi bila da se trajno pomjeri plaćanje PDV-a na kraj mjeseca, te da je predloženo privremeno rješenje neadekvatno.

- Problem privrede je likvidnost i tu su trebale institucije vlasti da imaju sluha, te da pomognu realnom sektoru – kazala je Pekić.

Podsjetila je da su neke države u regionu pomjerile plaćanje PDV-a, te da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH nema sluha za potrebe realnog sektora.

- Ovaj Prijedlog zakona je jedino što je došlo. Mi nemamo od Vijeća ministara ništa – ocijenila je Pekić.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović je kazao da podržava i hitni postupak i prijedlog zakonskog rješenja, ali je podsjetio da je već ranije upućen prijedlog da se PDV plaća po naplaćenoj fakturi, a ne unaprijed.

- Tu inicijativu je prvo odbio UIO, pa onda po njihovom mišljenju i Vijeće ministara BiH. Nakon toga smo uputili inicijativu da se PDV plaća na kraju mjeseca. Tada nam je Vijeće ministara poručilo da takav prijedlog njima nije prihvatljiv, da bi to zahtijevalo izmjene brojnih zakonskih odredbi i da bi se otežalo poslovanje urednom poreznom obvezniku, da bi dovelo do poremećaja u naplati – izjavio je Magazinović.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da neće podržati hitni postupak, a da je prijedlog samo dobar polazni materijal za raspravu u redovnom postupku.

- Meni nije jasno, gospodine Lovrinoviću, do kada će u ovoj zemlji sve progresivne ideje biti materijal za razmišljanje i podloga za analizu. Nama nije prvi put da se o ovome razgovara. Zakon o PDV-u je jedan od važnijih zakona kojim se bavimo. Trideset hiljada privrednika je potpisalo ovu inicijativu. Nazovite neke od njih, pitajte ih treba li ovo – izjavio je Magazinović replicirajući Lovrinoviću.

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović je kazao da oponiranje ovom prijedlogu nije uredu, naročito ako se navode razlozi da nema mišljenje Ministarstva finansija i Vijeća ministara BiH.

- Nismo imali nijedan jedini prijedlog, nijednu jedinu mjeru od Vijeća ministara BiH ili bilo kojeg ministarstva koja bi išla u prilog olakšavanju privrednicima – poručio je Mehmedović.

Zastupnik Naše stranke Damir Arnaut je kazao da je neophodno vrlo jasno ukazati na to šta su pravi motivi Nikole Lovrinovića, koji, kako je kazao, konstantno iz mandata u mandat insistira na tome da zastupnici ne trebaju biti predlagači zakona, već da to treba raditi Vijeće ministara BiH.

- I kada pogledate matematiku, njegov motiv je vrlo jasan. HDZ u Zastupničkom domu ima pet zastupnika od 42, a u Vijeću ministara imaju tri ministra od devet, sa pravom veta – pojasnio je Arnaut.

Dopredsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH) je podržala stav svog stranačkog kolege Nikole Lovrinovića, ustvrdivši da ne postoje razlozi da se ovaj prijedlog u ovom trenutku razmatra po hitnom postupku.

- Pomjeranje roka dovodi do smanjenja prihoda, koji su svakako smanjeni zbog smanjenja potrošnje, što dovodi do debalansa u budžetu – izjavila je Krišto.

Zastupnica SNSD-a Sanja Vulić je istaknula da je "licemjerno govoriti o brizi o građanima", a "držati zarobljeno" 330 miliona eura Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

- Ovi što su došli iz Amerike, pa misle da su mnogo pametniji od svih nas, kao veliki poznavaoci prava bi trebali znati da zastupnik nikada ne može imati mehanizme kao izvršna vlast za pripremu zakona – ocijenila je Vulić, aludirajući na raniji istup Damira Arnauta.

Arnaut je istaknuo da ta sredstva blokira HDZ-ov ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, te da SNSD ne smije glasati za Prijedlog rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima upravo zbog sredstava MMF-a.

Tokom rasprave o predloženom zakonskom rješenju, predlagač Denis Zvizdić je istaknuo da su podršku ovakvoj izmjeni Zakona o PDV-a pružili privrednici i udruženja poslodavaca, te da je Parlamentarna skupština BiH kao zakonodavni organ nadležna za predlaganje ovakvih rješenja.

- Ja sam uvijek i u Vijeću ministara, kojim sam predsjedavao, bio za takvu ideju da se prolongira prijava i plaćanje PDV-a, ali u tom periodu ili u nekoliko navrata nismo uspjeli postići konsenzus o tom pitanju – istaknuo je Zvizdić.

Podsjetio je da je predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kazao da su poslodavci već prije nekoliko dana tražili pomjeranje roka plaćanja PDV-a, a da je u periodu pandemije taj prijedlog još važniji.

- Pomjeranje roka za uplatu PDV-a bi oslobodilo u FBiH između 100 do 150 miliona KM za privredne tokove, a slična situacija je u RS-u, što bi bilo značajna injekcija za privredu – izjavio je Zvizdić govoreći o preporukama predstavnika privrednog sektora u BiH.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić je ocijenio da je ova mjera prekasno došla na razmatranje, te da nije trajno rješenje već privremena pomoć.

- Da smo imali razumijevanje da imamo Vijeće ministara i da, kada već imamo Vijeće ministara, da ono radi, onda ne bi kolega Zvizdić morao da predlaže ovaj zakon – izjavio je Nikšić.

Ocijenio je da je bolje ovim prijedlogom pokušati pomoći privrednicima, nego čekati reakciju Vijeća ministara BiH.

Zastupnik SDS-a Mirko Šarović je istaknuo da je ova inicijativa stara najmanje tri godine, te da je razmatrana na Kolegiju Vijeća ministara BiH, ali da nikada nije implementirana.

- Sada je ponovo sa inicijativom gospodina Zvizdića došla u ovoj nešto izmijenjenoj formi. Mislim da i uvijek bih podržao inicijativu koja bi bila trajna. Ovo je samo jedan mali korak koji već godinama uporno traže da se promijeni Zakon o PDV-u i omoguće neki drugi rokovi, kao što je to u ovoj inicijativi – izjavio je Šarović.

Dodao je da će ova mjera dobro doći privrednicima, te da nju podržavaju i domaći privrednici, ali i strani investitori.

Zastupnik PDP-a Branislav Borenović je ukazao na činjenicu da je Vjekoslav Bevanda kao ministar finansija i tretora u BiH u prošlom mandatu blokirao usvajanje ovog prijedloga koji bi išao u prilog privrednicima.

- Imamo podjelu u ovom društvu na one koji predlažu i na one koji blokiraju – dodao je Borenović, što je tokom rasprave izazvalo negodovanje zvaničnika HDZ-a BiH, naročito Predraga Kožula.

Zastupnik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, koji je u Parlamentarnu skupštinu BiH izabran sa kompenzacijske liste SNSD-a, požalio se kako bi posljedica usvajanja ovog prijedloga mogao biti kolaps.

- U državi kao što je BiH niko nije sretan sa trenutnom situacijom i ja razumijem motive gospodina Zvizdića, ali ne možete popravljati jednu stvar, a pokvariti drugu – izjavio je Stevandić.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je zatražio odgovor od zastupnika SDA na pitanje "da li su oni parlamentarna većina ili nisu", te da HDZBiH ima iskustvo sa SDA koje traje decenijama.

- Mi smo prvo 90-ih godina čekali da vidimo hoće li oni Jugoslaviju ili hoće samostalnu državu, pa smo čekali da kažu je li ono što predstoji njihov ili nije njihov rat, pa smo vezali zastave, pa smo došli u nekakve probleme, pa smo došli da potpišemo Washingtonski sporazum, pa smo potpisali Dejtonski sporazum, pa svaki dan govore kako su oni za građansku državu, pa svaki dan učestvuju u inicijativama koje predlaže opozicija. Ja bih volio da oni kažu da oni više neće sa ovom parlamentarnom većinom, da neće sa HDZ-om - kazao je Lovrinović.

Dopredsjedavajući Denis Zvizdić (SDA) je istaknuo da, bez obzira na to o kojoj se temi govori, fokus napada postaju Bošnjaci i SDA.

- Ako pričamo o ekonomiji, fokus napada su Bošnjaci i SDA. Pričamo o kulturi, zdravstvu, školstvu, odlasku na Mars, odjednom su fokus Bošnjaci i SDA. To je stvar koja mora prestati - upozorio je Zvizdić.

Istaknuo je da su Bošnjaci, bez obzira na ideološku i političku pripadnost, uvijek i bez izuzetka bili za cjelovitu i samostalnu BiH.

- Riječ je o narodu sa izrazitim karakteristikama državotvorne svijesti i o narodu koji je, bez obzira na višedecenijsko osporavanje naše nacionalne samobitnosti, na veoma teške periode u posljednjih 150 godina kada smo bili izloženi brojnim genocidima, brojnim zločinima i osporavanju naše nacionalne i kulturne svijesti, nikada se unutar bošnjačkog naroda nije pojavio politički ili bilo koji pokret koji nije podrazumijevao cjelovitu, multikulturnu, multinacionalnu BiH - izjavio je Zvizdić.

Teze o "unitarnoj BiH" su, ističe, floskule koje se kao kukavičje jaje pokušavaju podmetnuti Bošnjacima, te je poručio da su Bošnjaci najviše zainteresirani za stabilnu i evropsku BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.