open-navfaktor-logo
search
Izborna reforma
Napustili sastanak jer nije bilo nikog iz SDA, Hadžiavdić: Nisu ni trebali doći, ovako smo dogovorili
Sastanak o pravnom aspektu izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, koji je trebao biti održan danas u zgradi Parlamenta FBiH, prekinut je jer su ga napustili predstavnici nekoliko stranaka.
06.12.2021. u 15:30
get url
text

Sastanak je dogovoren u skladu sa razgovorima koji su prošle sedmice vodili izaslanik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst sa bh. političarima o reformi izbornog zakonodavstva.

Sanela Prašović-Gadžo, predsjednica Kluba zastupnika SBB-a u Parlamentu FBiH, napisala je da je napustila sastanak jer na njemu nije bilo političara SDA.

VEZANI TEKST - Žestoke rasprave: HDZ vrši pritisak na SDA i opoziciju iz FBiH, kako se ponašaju Palmer i Eichhorst

- Upravo sam napustila sastanak organizovan u zgradi Parlamenta FBiH temeljem prošlosedmične inicijative diplomata Palmera i Eichhorst. Naime, na sastanak su došli politički predstavnici opozicije i HDZ-a dok SDA političara nije bilo. Na moje pitanje zašto nema SDA, odgovor je glasio da njih predstavlja sekretar Doma naroda PFBiH Izmir Hadžiavdić. Rekla sam da državni službenik ne smije i ne može biti predstavnik političke stranke čak ni kao ekspert. SBB neće sudjelovati u lažnoj slici razgovora dok SDA u biti krade vrijeme od građana – između ostalog je napisala Prašović-Gadžo na svom Facebook profilu.

Izmir Hadžiavdić kazao nam je pak da je prošle sedmice na sastanku u Delegaciji EU-a u BiH, na kojem su bili i Palmer i Eichhorst i Johann Sattler, šef Delegacije EU-a, i Eric Neslon, američki ambasador u BiH, dogovoren današnji sastanak i to da bude u istom formatu, sa istim domaćim akterima u kojem je bio prošle sedmice, što se i desilo.

Međutim, iako tada nije bilo primjedbi na sastav, danas ih je bilo.

- Htjeli su da postoje politički predstavnici, a trebali smo razgovarati o pravnim aspektima izmjene Ustava FBiH. Po meni je ovo više pravno nego političko pitanje. Sanela Prašović-Gadžo je smatrala, i većina se saglasila, da treba biti neko od političkih predstavnika SDA. Zamolio sam da sačekaju 15-20 minuta, ali nisu bili spremni – rekao je Hadžiavdić.

Istakao je da je danas samo trebalo nastaviti prošlosedmični sastanak u istom formatu, na šta tada nije bilo primjedbi i tada niko nije prigovarao što nije bilo političkih predstavnika SDA.

Na današnji sastanak je došao i Damir Arnaut iz Naše stranke, mada on nije bio prošle sedmice na sastanku sa američkim i evropskim zvaničnicima, ali na njegov dolazak nije bilo primjedbi.

- Sa Evropskom komisijom pokušavam sada da udovoljimo zahtjevu i za srijedu možda pokušamo dogovoriti sastanak – dodao je Hadžiavdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.