open-navfaktor-logo
search
Kako je glasao IO
Naredba ili preporuka: Ovo je dopis iz entiteta RS zbog kojeg je prekinuta Premijer liga BiH
Premijer liga Bosne i Hercegovine u fudbalu je prekinuta, a kao što je Faktor i najavio, šampionska titula pripala je FK Sarajevo, dok su iz elite ispali NK Čelik i FK Zvijezda 09.
02.06.2020. u 13:31
get url
text

VEZANI TEKST - Fudbal na respiratoru: Kako su Alen Šeranić i Vico Zeljković zbog Borca "ubili" Premijer ligu BiH

U petak je na adresu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FSBiH) stigao dopis iz entiteta RS na osnovu kojeg su u Savezu odlučili da prekinu sezonu. Pročitajte šta piše u dokumentu koji je "sahranio" bh. fudbal. 

- Ministarstvo porodice, omladine i sporta je zaprimilo dopis Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, u kojem od Republičkog štaba za vanredne situacije Vlade Republike Srpske tražite informaciju o mjerama zabrane organizacije takmičarskih aktivnosti i mogućnostima ublažavanja istih, a radi nastavka fudbalskog takmičenja BH Telekom Premijer lige.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta od sportskih saveza Republike Srpske zatražilo je očitovanje u pogledu navedenog, te stav po pitanju vremenske odrednice kada je riječ o nastavku sportskih takmičenja.

S tim u vezi, obavještamo vas da uz konsultacije sa sportskim savezima RS-a, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS-a i JZU Institutom za javno zdravstvo RS-a, a uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju i ne želeći da se rizikuje mogućnost eventualne zaraze naših sportista, smatramo da je termin od 1. jula 2020. godine prihvatljiv za početak organizovanja sportskih takmičenja - pišu u dopisu koji je potpisala ministrica Sonja Davidović.

Da li je dopis iz entiteta RS naredba ili samo preporuka, procijenite sami.

Uglavnom, na osnovu ovog "papira" Takmičarska komisija FSBiH, kojom predsjedava Milorad O. Lale, dala je preporuku Izvršnom odboru, koji je sinoć "odsvirao kraj".

Za prekid sezone glasalo je 13 članova IO (Elvedin Begić, Milorad Sofranić, Ivan Beus, Muhamed Begagić, Mato Jozić, Muhidin Raščić, Irfan Durić, Dragan Kulina, Ivan Perić, Nurdin Peštalić, Midhet Sarajčić, Zlatko Spasojević, Ranko Vučković), jedan član IO želio je da se PLBiH nastavi (Dragan Soldo), dok Vico Zeljković nije imao pravo glasa (ne može glasati dok ga ne verifikuje Skupština FSBiH). 

- Izvršni Odbor N/FSBiH je na večerašnjoj sjednici, održanoj pod predsjedavanjem predsjednika Elvedina Begića, prihvatio prijedlog zaključaka Komiteta za takmičenje FSBiH i donio odluku kojom se ne nastavljaju takmičenja u sezoni 2019/20.

Takmičenja pod ingerencijom FSBiH nije moguće organizovati u narednom periodu, tj. od 1. jula 2020. godine do termina koji je propisala UEFA za završetak nacionalnih takmičenja u okviru asocijacija članica jer za organizaciju sportskih događaja ne postoje odluke i dozvole nadležnih organa kojima se iste mogu realizovati na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz Saveza, sinoć nekoliko minuta prije ponoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.