Naredba Radoje voditeljima na BHT-u: Šta je urednik IP-a stvarno napisao

objavljeno: 12.07.2018. u 19:09

Nakon što je Faktor jučer objavio da je Marko Radoja, urednik Informativnog programa BHT-a naredio da voditelji u toj televiziji tokom informativnih emisija ne nose Cvijet Srebrenice, uslijedile su žestoke reakcije, kako kolega novinara tako i Samostalnog sindikata BHT-a koji je tražio njegovu smjenu. 

Na pojedinim portalima danas se pojavila interpretacija priče u kojoj se kaže kako je Radoja "preporučio" da voditelji BHT-a ne nose Cvijet Srebrenice, a on sam se također pravdao kako nikome ništa nije zabranio te ja za sve okrivio "parastrukture koje vladaju BHRT-om", a čiji je navodno cilj njegov "odstrel" pa on "danas ne smije prošetati Sarajevom". Međutim, iz pisma koje je Radoja uputio uposlenicima te medijske kuće, a koje je u posjedu Faktora, jasno se vidi da to nije bila preporuka, nego odluka.

- Kao urednik Informativnog programa donosim odluku da voditelji IP-a sutra, na dan obilježavanja godišnjice od genocida u Srebrenici, NEĆE nositi srebrenički cvijet na reveru, iako je bilo preporuka da se ipak nosi - napisao je Radoja na početku svoje odluke.

Nadalje navodi:

- Kao Javni servis mi imamo svoje profesionalne standarde koje jedino dozvoljavam (što znači da Cvijet Srebrenice ne dozvoljava, op. a.) - i želim podsjetiti da je jedino ispravno i korektno da voditelji u IP-u u svom radu budu potpuno neutralni i da profesionalno rade svoj posao, ne promovišući nikakva obilježja. U suprotnom, otvorit ćemo pandorinu kutiju, te će svaki konstitutivni narod sutra tražiti da voditelji nose obilježja njihovog stradanja... Jasenovac, Bratunac, Jadovno, Blajburg, Dan osnivanja Herceg-Bosne, 9. januar Dan Republike Srpske i sl... a što ja neću moći spriječiti ukoliko se napravi presedan - naveo je Radoja, pa se postavlja logično pitanje da li je razumno, normalno, moralno, pa i profesionalno, porediti odnos spram genocida u Srebrenici presuđenog u Hagu i, primjera radi, osnivanja tzv. Herceg-Bosne, također presuđene u Hagu, a svima je dobro poznato kakve su bile te presude. Ili recimo tzv. dana RS-a koji je na Ustavnom sudu BiH presuđen kao neustavan, što u praksi znači da je njegovo obilježavanje zabranjeno i protivustavno.

Radoja u svom pismu zaključuje:

- Zbog toga donosim ODLUKU (ne preporuku kako je izjavio, op. a.) da ćemo isključivo i samo profesionalno raditi, a svu pažnju, poštivanje prema Srebrenici i žrtvama genocida, odat ćemo kroz četiri dana praćenja, prijenosa i donošenja svih mogućih događaja iz zemlje, regiona i svijeta, kada je Srebrenica u pitanju.

Marko Radoja u međuvremenu je otišao na bolovanje te je, kako se do sada moglo saznati, policiji prijavio prijetnje smrću.