open-navfaktor-logo
search
Promjene dresova
Narod i pravda već ostala bez vijećnika, stranku napustio kandidat sa najviše glasova?
Tek nešto više od mjesec je prošlo od održavanja Lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, a javnost već ima priliku svjedočiti promjenama stranačkih dresova kandidata koji su osvojili mandate u općinskim ili gradskim vijećima.
24.12.2020. u 14:24
get url
text
Elmedin Konaković i Srđan Srdić

Takav je slučaj i u stranci Narod i pravda (NiP), koja je u Kantonu Sarajevo druga po ukupnom broju osvojenih glasova i mandata u općinskim vijećima. Jedna od općina u kojoj je ta stranka osvojila najveći broj glasova je Novo Sarajevo.

- Poštovani sugrađani, upamtite dobro ova lica jer ovo su ljudi koji će se u naredne četiri godine zalagati isključivo za vaše interese i boriti za ostvarenje vaših potreba – navodi se na Facebook stranici Općinskog odbora NiP-a Novo Sarajevo uz priložene fotografije izabranih vijećnika.

Iz NiP-a su građanima poručili da "dobro upamte" lica osam vijećnika sa fotografije. Ono što je neobično jeste da je NiP u Općinskom vijeću Novo Sarajevo osvojio devet, a ne osam mandata.

Na fotografiji, naime, nema fotografije Srđana Srdića, aktuelnog općinskog i gradskog vijećnika koji je osvojio uvjerljivo najveći broj glasova od svih kandidata NiP-a u Novom Sarajevu. Srdić je sa osvojenih 1.959 glasova sa 22. pozicije na listi stigao na prvo mjesto.

Prema nezvaničnim informacijama, Srdić je napustio NiP, te će u narednom mandatu djelovati kao nezavisni vijećnik.

On je, podsjetit ćemo, mandat na Lokalnim izborima 2016. osvojio sa liste Demokratske fronte, ali je nedugo nakon izbora napustio tu stranku, te je svoje političko djelovanje nastavio kao nezavisni vijećnik, sve do pristupanja NiP-u u februaru ove godine.

NiP-u je u protekle nešto više od dvije godine pristupio veliki broj od ranije politički angažiranih osoba, uglavnom bivših članova Stranke demokratske akcije (SDA), ali i ostalih političkih stranaka u kojima novi članovi NiP-a nisu uspjeli ostvariti svoje ambicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.