open-navfaktor-logo
search
Drugi dan ekskurzije
Naša stranka: U Ukrajini razlikovati agresora i žrtvu, u BiH smo se međusobno ubijali
Sabina Ćudić, zastupnica u Federalnom parlamentu i de facto predsjednica Naše stranke i Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo i de iure predsjednik stranke, svoje su putovanje u Ukrajinu prvo predstavili kao nekakvu diplomatsku aktivnost u ime Bosne i Hercegovine, da bi potom Forto održao predizborni govor ured Kijeva. Nakon burnih reakcija, stvari pokušava popraviti Ćudić.
31.08.2022. u 14:30
get url
text

VEZANI TEKST - Turističko putovanje Forte i Ćudić u Ukrajinu nema nikakve veze sa državom BiH

Naime, čelnici Naše stranke borave u Ukrajini i to svoje putovanje su predstavili kao posjetu prvih "bh. zvaničnika" Ukrajini od početka ruske agresije na tu zemlju. Ćudić i Forto u Ukrajini zapravo borave u sklopu ekskurzije ALDE-a (Alijanse liberala i demokrata Evrope), što znači da je to stranačka aktivnost, a koja nikako ne ide u službu bh. diplomatije. Naša stranka ALDE nije spomenula u svom saopćenju.

Forto je odlazak u Kijev iskoristu u svrhe predizborne kampanje u BiH pa je tako snimio video u kojem govori potpuno nesuvisle stvari, neprimjerene mjestu gdje se nalazi, ali iz kojih je jasno da je poruka upućena bh. građanima u cilju predizborne kampanje. 

Video je popraćen burnim reakcijama građana na Twitteru.

VEZANI TEKST - Kako nazvati UZP i genocid ili šta Kojoviću znači "minimalni zajednički imenitelj" o ratu?

Oglasila se i Ćudić sa porukom koja također nije ostala nezapažena, pa su je na drštvenim mrežama podsjetili na stavove stranačkih kolega Irme Baralije i Predraga Kojovića. Nime, danas je Sabina Ćudić, navode iz Naše stranke, u svom obraćanju rukovodstvu Parlamenta Ukrajine istakla da se BiH i dalje bori protiv negiranja genocida i zločina dok se pokušavaju izjednačiti počinitelji i žrtve. 

Na društvenim mrežama su Ćudić i Našu stranku podsjetili da su upravo njene stranačke davale izjave koje se mogu protumačiti kao izjednačavanje počinitelja, agresora i žrtve. Osim Baralije koja je govorila "da smo se međusobno ubijali i jedni drugima palili kuće" i Kojović se istako izjavom da treba "pronaći neki minimalni zajednički imenitelj o stvarima koje su se događale '92-'95".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.