Pas, pod imenom Malena, Uzunovići su udomili u martu prošle godine kada su ga, kako nam je kazala Maja Uzunović, našli u ovom naselju u općini Stari Grad.

- Blago je reći da smo šokirani da postoji neko ko može uraditi nešto ovako. Svjesna sam države u kakvoj živimo, ovdje se ubijaju ljudi, djeca. Moj pas je sitna stvar ako pogledamo oko sebe šta se sve dešava, ali ne možemo preći preko ovoga, jednostavno ne može više pod kožu. Uostalom, ako je neko spreman ubiti životinju, spreman je to isto uraditi i čovjeku - govori Maja.

Prema riječima naše sagovornice, "pas je upucan na cesti izvan njihove avlije".

- Imamo videonadzor, međutim, na snimkama kamera od ponedjeljka ujutro, psu se gubi trag u vremenu od tri minute, odnosno ne vidi se na snimku. U te tri minute biva upucan i takav se vraća kući. Mislimo da je upucan iz blizine, a ciljalo se na grudni koš - kaže Maja.

Čim su ugledali šta se desilo vlasnici su psa odnijeli u veterinarsku stanicu kako bi mu se pokušao spasiti život, ali je sve bilo bezuspješno.

U nalazu, kojeg je izdala jedna veterinarska stanica u Sarajevu, stoji da je "pas dovezen u polusvjesnom stanju sa vidljivim krvarenjima. Nakon pregleda ustanovljena je cijanoza sluznica, otežano disanje, nemjerljiva temperatura. RTG snimci pokazali su obilno krvarenje. Tokom noći sa ponedjeljka (3. oktobar) na utorak (4. oktobar), kako dalje stoji u veterinarskom nalazu, psu se stanje pogoršava i on ugiba od obilnih kardiorespiratornih i vaskularnih povreda izazvanih metkom".

U nalazu se još dodaje "kako se sumnja da je pas ubijen iz vatrenog oružja, tipa pištolj, a izmjereno zrno veličine je 14,7x6,24 mm".

Uzunovići su odmah pozvali i policiju i upoznali je sa svim.

- Dali smo izjave i moram kazati kako su policajci bili jako susretljivi i ljudski se ponijeli prema nama. Dostavit ćemo im i videomaterijal, a policija će dalje istraživati. Ustrajat ćemo u tome i iskoristiti sve zakonske mogućnosti kako bi se pronašao počinilac ovog gnusnog djela. Možda se javi i neki svjedok. Želja nam je da se izborimo za pravdu, moj pas je ubijen u po bijela dana jer, prema onom što su kamere snimile, sve se desilo između 9.30 i 10 sati ujutro - navodi Maja.

Iako je bila u vlasništvu porodice Uzunović i čipovana, Malena se, dodaje Maja, "ponašala kao seoski pas, pa je znala izaći iz avlije, obići naselje i ponovo se vratiti kući".

- Nisam imala pritužbi na svog psa od komšija, ali je činjenica da ih ovdje niko ne voli. Nažalost, dešavalo se i ranije da ulične pse neko upuca - ispričala nam je Maja Uzunović.