Na taj način nastavljena je politička kriza i nefunkcionisanje Kantonalne skupštine, s obzirom da je na sjednici trebalo raspravljati i odlučivati ​​o Odluci o privremenom finansiranju Unsko-sanskog kantona i Kantonalnog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ovakav epilog uslijedio je nakon što na prošlosedmičnoj redovnoj sjednici nije podržano razmatranje Prijedloga budžeta po hitnoj proceduri i Finansijskog plana i programa ZZO USK.

- Svi su zastupnici bili blagovremeno obaviješteni o terminu vanredne sjednice, međutim samo je njih troje od 14 najavilo i ranije opravdalo svoj izostanak. To su Edina Abdić Pleho i Rasim Kantarević iz Laburističke stranke, te Zikrija Duraković iz PoMAK-a. Do sada su odluke o privremenom financiranju usvajanja jednoglasno, ali ovaj put je sasvim jasno da je cilj potpune financijske blokade našeg kantona. To je vjerovatno tako jer smo u izbornoj godini, no pravi odgovor vam mogu dati samo oni koji se danas nisu pojavili - izjavio je predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić (SDP).

Premijer Mustafa Ružnić ponovio je kako su mandati svih članova Vlade na raspolaganju, ukoliko neko drugi na zakonit način može formirati vlast.

 - Ponavljam se, ali naši su mandati zaista na raspolaganju. Svima je poznato kako i na koji način se radi i tu ne vidim problem. S druge strane, problem je svjesno izazivanje krize u institucijama i potpune financijske blokade, zbog čega je već ispašta više od 10 hiljada budžetskih korisnika, a kako vrijeme odmiče situacija će biti sve kompleksnija. Pokušavamo razgovarati sa svim zastupnicima i naći barem privremeno rješenje, međutim evo kakav smo odgovor dobili - riječi su kantonalnog premijera Ružnića.

Predsjedavajući Halkić najavio je nastavak političkih pregovora i razgovora, kao i vjerovatno sazivanje nove hitne sjednice već u ovoj sedmici.