open-navfaktor-logo
search
Škola u Modriči
Nastavnik odbija nositi masku jer je ona "obilježje pokornosti i brnja", udaljen sa nastave
Nastavnik matematike i fizike u Osnovnoj školi "Sveti Sava" Slaviša Spasojević udaljen je sa nastave zbog nepoštivanja mjere nošenje maske u zatvorenom prostoru.
04.09.2020. u 09:49
get url
text

Vršilac dužnosti direktora škole Zlatko Lazić kazao je da se nikada nije susreo sa ovakvim ponašanjem, te da je na sve moguće načine pokušao da riješi ovu situaciju, ali da je nastavnik ostao pri svojoj odluci o nenošenju maske.

- Nastavnik Slaviša Spasojević već treći dan odbija da nosi masku u učionici. Prvi dan škole smo odmah obavili razgovor od dva i po sata pokušavajući da urazumimo kolegu da se pridržava preporuka, ali bezuspješno. Danas, nakon dvije usmene opomene, napisao sam i pismenu opomenu nastavniku nakon čega je udaljen sa nastave, a mi smo osigurali adekvatnu zamjenu – kazao je Lazić koji dodaje da su slučaj prijavili i sanitarnom inspektoru kako bi što prije riješili ovaj slučaj.

Nastavnik Spasojević je na svom Facebook profilu prethodna dva dana objavljivao informacije o tome kako je maska "obilježje pokornosti i brnja", te da ostaje pri svom stavu da je ne nosi.

Pisao je i da razmišlja o tome da masku napravi od vreće krompira ili ribarske mreže da se našali sa onima koji je nose. U jednoj od svojih objava spomenuo je da je njegovoj raspravi sa direktorom prisustvovala i policija, piše portal mojamodriča.info.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da je nošenje zaštitnih maski učenika i svih zaposlenih u školama jedna je od preventivnih mjera zaštite i očuvanja njihovog zdravlja, u skladu sa navedenim preporukama.

- Potvrđeno je da jedan nastavnik predmetne nastave u područnim odjeljenjima Vranjak i Koprivna odbija da nosi zaštitnu masku i, s obzirom na nepoštivanje propisane obaveze, rukovodstvo škole je dužno da sprovede proceduru utvrđivanja odgovornosti i daljeg postupanja u skladu sa Zakonom propisanim postupkom kod povrede radne obaveze nastavnika - navode u resornom Ministarstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.