- U svjetlu promijenjenog sigurnosnog okruženja u Evropi, odlučili smo se za nove mjere za jačanje prilagođene političke i praktične podrške partnerima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju. Radit ćemo s njima na izgradnji njihovog integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke nezavisnosti. Također ćemo pojačati našu podršku u izgradnji kapaciteta partnerima s juga - navodi se između ostalog u deklaraciji usvojenoj u Madridu.

Također se ističe i važnost sastanak s brojnim NATO partnerima, među kojima je i naša zemlja.

- Imali smo vrijedne razmjene mišljenja s šefovima država Australije, Finske, Gruzije, Japana, Republike Koreje, Novog Zelanda, Švedske i Ukrajine, kao i sa predsjednicima Evropskog vijeća i Evropske komisije. Pozdravljamo uspostavljene odnose s ministrima vanjskih poslova Jordana i Mauritanije kao i ministrom odbrane Bosne i Hercegovine (Sifet Podžić op.a.) - navedeno je u deklaraciji NATO-a.

NATO je danas zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže toj alijansi, a u usvojenoj deklaraciji Rusija je opisana kao "najznačajnija i najdirektnija prijetnja" sigurnosti, miru i stabilnosti saveznika u euroatlantskom području.