Naučnici o spolu djeteta: Visok pritisak povećava šansu za dječaka, majke sklone stresu rađaju djevojčice

Objavljeno: 17.04.17 u 14:44

Djevojčica ili dječak? Ovo pitanje nijedna trudnica ne može izbjeći, a okolina rijetko odoli i pogađanju na temelju narodnih vjerovanja.

Istraživanjem je obuhvaćeno 1.411 žena FOTO: ILUSTRACIJA
Istraživanjem je obuhvaćeno 1.411 žena FOTO: ILUSTRACIJA

Isto tako, postoje mnogi “recepti” za to kako začeti muško, a kako žensko dijete.

Iako je najtačniji odgovor da su šanse 50:50 i da ove metode služe za razbibrigu, pitanjem su se pozabavili i naučnici. Žele otkriti postoji li fiziološki mehanizam koji određuje spol djeteta.

Na tom tragu istraživački tim ljekara bolnice Mount Sinai u kanadskom Torontu došao je do zaključka da žene koje 26 sedmica prije začeća imaju povišen krvni pritisak imaju 45 posto veće šanse za rođenje sina. Posmatrali su 1.411 žena.

U istraživanju uzeti su u obzir i drugi faktori, poput starosti, indeksa tjelesne mase, pušenja, nivoa glukoze...

Kako je naglasio voditelj istraživanja, dr. Ravi Retnakaran, pritisak je medicini do sada bio nepoznat kao faktor koji utječe na spol djeteta.

Drugo istraživanje, provedeno na univerzitetu u britanskom Newcastleu, pokazalo je da muškarci nasljeđuju sklonost da imaju više sinova ili kćeri od roditelja.

Voditelj istraživanja Corry Gellatly rekao je da to može potkrijepiti porodično stablo.

- Muškarci češće imaju sinove ako imaju više braće ili kćeri ako imaju više sestara - kazao je Cory Gellatly.

Također, prema naučnicima, žene starije od 35 i muškarci stariji od 40 godina imaju veće šanse dobiti žensko dijete nego mlađi parovi, i to zbog utjecaja hormona i kvalitete spermatozoida. Na spol djeteta utječe i vrijeme, pokazala je japanska studija.

Upoređujući porođaje između 1968. i 2012, zaključili su da je rođeno znatno više djevojčica začetih tokom vrućeg ljeta 2010. kao i iznimno hladne zime 2011.

Naučnici to objašnjavaju činjenicom da ekstremni vremenski uvjeti uzrokuju stres za organizam, a žene izložene jačem stresu prije trudnoće češće rađaju žensku djecu. Tu tezu potvrđuje i britanska studija tokom koje su pratili 16.000 porođaja.
Naučnici su utvrdili da je među ženama, koje su prije trudnoće radile na odgovornim pozicijama i bile pod znatnim stresom zbog posla, 53 posto njih rodilo žensko dijete.

Ponekad i posao oca može odrediti spol bebe. Očevi koji su imali posao koji podrazumijeva svakodnevne stresne situacije češće su dobijali djevojčice. Poslovi kojima su se bavili mogu se svrstati u sljedeće kategorije: pilot, profesionalni vozač, ronilac, tehničar u podmornici. Također ženska djeca češća su u parovima koji već imaju djece, a neke studije sugeriraju kako je vjerovatnije da će se djevojčica roditi nakon hormonski stimulirane ovulacije.

Englesko istraživanje uspoređivalo je broj kalorija koje majka unosi sa spolom bebe. Dječaka je rodilo 56 posto žena koje su unosile više od 2.000 kalorija dnevno.

U nekim zemljama otkriveno je da se više dječaka rađa ljeti, a curica zimi. Naučnici smatraju da su zimi češće infekcije, a spermiji odgovorni za začeće djevojčica su izdržljiviji.