navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prirodni fenomen

Naučnici snimili: Na Grenlandu jezero nestane u roku od pet sati

Ovaj fenomen teško je direktno posmatrati, ali su glaciolozi Scott Polar Research Institutea u sastavu Univerziteta u Cambridgeu imali sreće kada su u julu prošle godine došli na ledenjak Store na zapadu Grenlanda

Objavljeno: 04.12.2019. u 07:49
get url
text

Sloj leda na Grenlandu može biti debeo kilometar, a ljeti je uobičajeno da se dio površine otopi i stvori jezero. Ta jezera mogu poslije pronaći pukotinu u ledu, proširiti je pod ptitiskom i stvoriti ogroman otvor koji se spušta do dna ledene kape kilometar niže.

Ovaj poznati prirodni fenomen teško je direktno posmatrati, ali su glaciolozi Scott Polar Research Institutea u sastavu Univerziteta u Cambridgeu imali sreće kada su u julu prošle godine došli na ledenjak Store na zapadu Grenlanda.

Nekoliko dana nakon dolaska, dvije trećine jezera ili gotovo pet miliona litara, u pet sati su nestale s površine i propale u tlo.

Na snimkama iz zraka, koje je prije i poslije napravio mali dron, vidi se velika tamno plava elipsa koja se sužava u manji svijetlo plavi krug manje dubine.

- Bespilotna letjelica nam pomaže da napravimo visokokvalitetne snimke na područjima koja nisu sigurna za naučnike - rekao je Tom Chudley, pilot drona.

Ledenjak Store pomakne se 600 metara za godinu. Naučnici su vidjeli da naglo pražnjenje jezera na neko vrijeme povećava brzinu pomicanja ledenjaka s dva na oko pet metara dnevno. Voda koja prolazi ispod leda, naime, "podmazuje" ledenjak.

Još više iznenađuje što je voda na nakoliko sati podigla veliki sloj leda za 55 centimetara, kažu naučnici.

- Led debeo kilometar podignut za pola metra, možete zamisliti koliki je pritisak za to potreban – izjavio je Chudley.

Svrha istraživanja objavljenog jučer u u časopisu PNAS je opširnije opisati nastanak tih golemih pukotina koje poslije postaju "autoceste" po kojima voda s površine teče u bazu kape, što može ubrzati pomicanje ledenjaka.

- Količina vode koja se prazni iz jezera može se povećavati na novim lokacijama za koje do sada nismo znali - upozorio je Tom Chudley.