open-navfaktor-logo
search
Počinje PLBiH
Navijači se vraćaju na tribine: Najrigorozniji uvjeti u Sarajevu, na dva stadiona kao prije pandemije
Nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu počet će u petak (16. jula) utakmicom Radnik - Leotar (20 sati).
12.07.2021. u 20:29
get url
text

Preostali susreti igraju se u subotu (Sarajevo - Tuzla City, Željezničar - Borac), nedjelju (Sloboda - Rudar, Široki Brijeg - Zrinjski) i ponedjeljak (Velež - Posušje), a ono što je novost u odnosu na prošlu sezonu jeste to da se na tribine vraćaju navijači.

Istina, i u finišu prošle sezone navijače smo gledali na tribinama u entitetu RS (pretposljednje kolo Borac - Tuzla City, kada su Banjalučani slavili šampionsku titulu), te na Pecari u duelu Široki Brijeg - Mladost. Sada će biti otvorene kapije stadiona u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ali i sada će svaki entitet, odnosno kanton, imati svoje uvjete. Najrigoroznije mjere su u Kantonu Sarajevo.

- Dok su na snazi trenutne higijensko-epidemiološke mjere, utakmicama će moći prisustvovati svi koji imaju jednu od sljedećih potvrda:

- negativan antigenski test koji nije stariji od 24 sata;

- negativan PCR test ne stariji od 72 sata;

- potvrdu o primljenoj prvoj dozi vakcine od koje je proteklo najmanje 14 dana;

- potvrdu o revakcinaciji;

- potvrdu o prebolovanoj COVID-19 infekciji u posljednjih šest mjeseci.

VEZANI TEKST - Vranić časti besplatnim testiranjem pred sve utakmice na sarajevskim stadionima 

A dok su ove mjere na snazi, ministar zdravstva KS Haris Vranić najavio je da će biti osigurano besplatno brzo antigensko testiranje za sve koji će pratiti utakmice na stadionima u KS.

- Uoči svake utakmice navijači će biti obaviješteni o tačnoj lokaciji i vremenu antigenskog testiranja - saopćeno je nedavno iz Vlade KS.

Tuzlanska Sloboda otvorit će dvije tribine, na koje će moći uči po 500 navijača.

- Za sada nismo dobili nikakvo obaviještenje da navijači moraju biti vakcinisani ili da moraju imati test, PCR ili antigentski. Otvorit ćemo dvije tribine na koje će moći ući po maksimalno 500 navijača, a oni će se morati pridržavati epidemioloških mjera - kazao je za Faktor Nermin Alibašić, PR Slobode.

U entitetu RS će, shodno odlukama Štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo, biti ograničen kapacitet na tribinama. No, navijači će na tribine moći bez testova. Potvrđeno nam je to iz Radnika.

- Mi igramo u petak protiv Leotara, a do sada nismo dobili nikakve posebne uvjete ni od Štaba za vanredne situacije, ni od Instituta za javno zdravstvo, ali ni od FSBiH. Znači, na tribine će moći svaki navijač sa kupljenom ulaznicom - kazali su nam iz Radnika, dodavši:

- Da se ne lažemo, mi ni prije pandemije nismo imali previše navijača. Zato će i sada, ako bude potrebe, navijači moći napraviti dovoljan razmak, ako treba i po tri stolice. Najvažnije je da se navijači vraćaju na tribine.

Na dva premijerligaška stadiona, u Posušju i Širokom Brijegu, uvjeti će biti kao i prije pandemije - kapacitet tribina će biti maksimalan, a navijači će moći ući bez potvrda o vakcinisanju, prebolovanom koronavirusu ili negativnim testovima.

- Navijači neće imati nikakve uvjete kada je u pitanju COVID-19. U biti, vratili smo se na situaciju prije izbijanja pandemije koronavirusa - rekli su nam sa Pecare.

Treba naglasiti da je i FSBiH nedavno potvrdio kako će se navijači vratiti na tribine, uz objašnjene da će "organizatori utakmica morati pratiti sve instrukcije kriznih štabova u svojim entitetima i striktno se pridržavati svih uputa i primjenjivati COVID-19 protokol na utakmicama".

Također, iz bh. kuće fudbala, poručili su kako u slučaju eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije nije isključeno da se UEFA-in protokol "Povratak u igru COVID-19" ponovo aktivira, ukoliko i mjere kriznih štabova budu rigoroznije, što znači da bi se navijačima ponovo zabranio dolazak na tribine.

Treba naglasiti kako će se navijači na svim stadionima morati pridržavati epidemioloških mjera, koje važe za sfere i koje, prije svega, podrazumijevaju držanje propisne distance.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.