open-navfaktor-logo
search
Matematika (ne)jasna
Navijamo za Mađare i kalkulišemo: Šta Zmajeve vodi u Berlin? Mi ili Litvanija!
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je srušila Sloveniju (97:93), aktuelnog prvaka Evrope.
05.09.2022. u 18:18
get url
text

Zmajevi su nakon tri kola u grupi B, koju su mogi s razlogom nazvali "grupa smrti", na omjeru dvije pobjede i poraz, ali još nisu osigurali prolaz u osminu finala. Mnogo je kombinacija u igri. Krenut ćemo od najjednostavnije.

Siguran putnik među 16 najboljih u Evropi bit ćemo ukoliko ostvarimo minimalno jednu pobjedu u preostala dva meča (Francuska sutra i Litvanija u srijedu).

U Berlin možemo i ukoliko bismo izgubili obje utakmice. U ovim kalkulacijama matematika je nešto komplikovanija, ali pokušat ćemo maksimalno pojednostaviti.

Njemačka je sa omjerom 3-0 već osigurala prolaz dalje, kao i dvije reprezentacije sa omjerom 2-1, a to su Francuska i Slovenija (i jedni i drugi dobili Litvance i Mađare, koji su na 0-3 i na taj način su nedostižni za ove dvije reprezentacije). 

Za preostalo mjesto koje vodi dalje borit ćemo se sa Litvanijom, dok se Mađarska već oprostila i nema nikakve šanse da prođe dalje. No mi ćemo sutra ipak navijati za Mađare jer bi eventualnom pobjedom protiv Litavnije Mađari nama vizirali kartu za Berlin bez obzira na ishode naših mečeva protiv Francuza i Litvanaca.

Postoji još jedna opcija, koja je u ovom trenutku nerealna, a prema kojoj bi za plasman u osminu finala odlučivala koš-razlika. U ovom slučaju Slovenija i BiH bi morale izgubiti oba meča, a Litvanija ostvariti dvije pobjede. Tada bi ove tri reprezentacije bile na omjeru 2-3, ali bi Slovenci bili siguran putnik dalje (igrali protiv obje selekcije iz "kruga" i imaju koš-razliku "plus tri").

U slučaju da se zatvori krug Zmajevi bi prošli dalje i u slučaju poraza od Litvanije sa pet poena i manje, jer bi u tom slučaju imali bolju koš-razliku od Litvanaca... No još jednom naglašavamo da je teško očekivati ovakav rasplet.

Naša grupa se u osmini finala "križa" sa grupom A u kojoj su Španija, Turska, Crna Gora, Belgija, Gruzija i Bugarska.

Standings provided by SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.