Vlada Posavskog kantona je prije skoro dva mjeseca pripremila prijedlog amandmana na Ustav ovog kantona, ali oni još nisu stigli do zastupničkih klupa.

Senad Ahmetović, zastupnik u Skupštini Posavskog kantona, kazao je da je Vlada predložila izmjene Ustava ne samo u vezi konstitutivnosti naroda, nego i svih ostalih diskriminirajućih anomalija postojećeg Ustava Posavskog kantona.

VEZANI TEKST - Skupština konačno izglasala: Srbi u HNK postali konstitutivni, bosanski službeni jezik

No prijedlog amandmana još nije u skupštinskoj proceduri.

- Oficijelno još ništa nije predloženo iako u ladicama stoje godinama predloženi amandmani na Ustav koji još nisu usaglašeni – dodao je Ahmetović.

Rekao je da je Vlada predložila 21 amandman, te da je, s obzirom na to da su godišnji odmori, za očekivati da će ovo višegodišnje kočenje izmjena Ustava prestati i da će ukinuti sve diskriminacije u Ustavu na jednoj od idućih sjednica.

- Ovo je jako loša poruka jer živimo decenijama u diskriminirajućem ambijentu. Zbog toga bi trebalo da snose političku i svaku drugu odgovornost oni koji ne implementiraju obavezujuće presude Ustavnog suda FBiH – stava je Ahmetović.

Zvonko Jurišić, zastupnik u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona, rekao nam je da se ni kod njih još ništa nije radilo po pitanju izmjene Ustava.

- Ali u programu rada Skupštine imaju izmjene i dopune Ustava. Program rada smo usvojili na posljednjoj sjednici, u junu. Sada je vrijeme odmora. Nisam član kolegija Skupštine, ali mislim da će se to raditi i da neće biti problem – rekao je Jurišić.

Dodao je da je HNK "probio led".

Ustavni sud FBiH je 2018. godine utvrdio da su neustavne odredbe ustava Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadnohercegovačkog i Posavskog kantona s obzirom na to da kao konstitutivne narode navode samo Bošnjake i Hrvate, službeno pismo je samo latinica, dok umjesto bosanski jezik piše "bošnjački jezik".

HNK je, nakon dugo vremena, svoj posao završio iako su prvobitno bile predložene samo izmjene Ustava u pravcu konstitutivnosti naroda, ne i uvođenja naziva bosanski jezik.

Kakve su tačno izmjene Ustava Posavskog kantona (PK) predložene, da li se tretira samo konstitutivnost Srba, nismo uspjeli saznati jer je ministar pravosuđa i uprave PK Pero Radić na odmoru i u Ministarstvu, kako nam je rečeno, trenutno nema nikoga ko bi nam na ovo mogao dati odgovor. Na odmoru je i Blaž Župarić, predsjednik Skupštine PK.

U saopćenju iz Vlade Posavskog kantona od prije dva mjeseca navedeno je samo da se ispunjavaju obaveze iz presude Ustavnog suda FBiH na način "da se na jednakim standardima i principima osigurava jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda i ostalih građana Posavskog kantona".