open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Nedžad Ćehić optužen za ratne zločine u Bosanskoj Krupi
Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Nedžada Ćehića zvanog Ćeha, rođenog 1972. godine u Bosanskoj Кrupi, državljanina BiH, koji se nalazi u pritvoru.
03.08.2023. u 11:05
get url
text

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu pripadnika voda vojne policije 511. Slavne brdske brigade Armije RBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Кako se navodi u optužnici, optuženi se tereti da je prilikom napada Armije RBiH na položaje Vojske RS-a u rejonu Кobiljnjaka, Osmače i Ćojluka na području Bosanske Кrupe, u periodu od druge polovine maja 1995. godine pa do polovine jula 1995. godine, nakon što je zarobljeno i stavljeno van borbenih dejstava najmanje 25 pripadnika VRS-a, od kojih su četverica odmah ubijeni, a preostalih 21 odvedeni u zarobljeništvo i držani pod nadzorom Vojne policije 511. brigade Armije RBiH, u više navrata, optuženi lično, sa drugim licima, učestvovao u odvođenju zarobljenika i njihovim ubistvima na tri lokacije, kada je dio zarobljenika ubijen iz vatrenog oružja na lokacijama Perna-Padež i Perna – Vojna ekonomija, a drugi zarobljenici ispred vojnog zatvora drvenim kolčevima i drugim predmetima - tučeni do smrti, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

- Na navedeni način ubijeno je najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS-a. Tijela ubijenih zarobljenika razmijenjena su i pronađena tokom 1995. i 1996. godine, a tijelo jedne žrtve pronađeno je 2004. godine. Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. u vezi sa članovima 180. i 29. Кrivičnog zakona Bosne i Hercegovine. Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 115 svjedoka, 3 stručna vještaka i prilaganjem više od 137 dokaznih materijala - saopćilo je Tužilaštvo BiH.

VEZANI TEKST - Institucije Austrije izručile BiH osumnjičenog za ratni zločin, određena mu mjera pritvora

Za navedene događaje, Tužilaštvo BiH je ranije podiglo optužnicu protiv sedam osoba u predmetu Bužimkić Senad i dr., a optuženi Ćehić je bio nedostupan pravosudnim institucijama BiH. U junu ove godine optuženi je izručen BiH od partnerskih i pravosudnih institucija Austrije sa kojima se zajednički radilo na njegovom pronalasku i lociranju.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.